Краматорськ і Слов’янськ відсвяткували річницю визволення разом з урядовцями та послами європейських країн

5 липня – особлива дата для всіх жителів Донецької області. Саме цього дня, шість років тому, українські війська визволили північ Донеччини від російських загарбників. Над Краматорськом і Слов’янськом знов, після майже трьох місяців окупації, замайоріли українськи прапори. Традиційно головні заходи відбулися біля Меморіального комплексу загиблим учасникам АТО на горі Карачун.

Цьогоріч в урочистостях взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Також пам’ятні місця відвідали Надзвичайні та Повноважні Посли Республіки Польща, Естонської Республіки, Латвійської Республіки та Словацької Республіки.

Урядовці та посли, разом з військовослужбовцями Операції об’єднаних сил, представниками керівництва області та міст, вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, які віддали життя за визволення Донеччини.

На честь загиблих героїв на Карачуні прогриміли залпи військового салюту, два вертольоти здійснили проліт з виконанням бойового маневру.

Почесні гості поклали квіти до Меморіального комплексу загиблим учасникам АТО на горі Карачун.

Президент України Володимир Зеленський, який в цей день знаходився в Одесі з нагоди Дня Військово-Морських сил Збройних сил України, зв’язався з Донеччиною телемостом.  Голова держави віддав шану кожному воїну, хто повернув Слов’янськ і Краматорськ  до України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і голова Донецької облдержадміністрації привітали дітей з Краматорська та Дружківки, які народилися в день визволення міст – 5 липня 2014 року. Дві дівчинки та хлопчик отримали пам’ятні подарунки.

Біля стели Слов’янська, яка була пошкоджена під час запеклих боїв влітку 2014, відбулася спільна з молоддю арт-акція. Навколо отворів від куль та осколків снарядів «розцвіли» червоні маки – як пам’ять про пролиту українськими воїнами кров. Над створенням арт-об’єкту старанно працювали пензлями урядовці, дипломати та керівники області. А завершили роботу підлітки з молодіжних організацій Краматорська та Слов’янська.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies