Краматорськ приєднався до акції проти насильства

Понад 82% людей зізнаються, що проти них хоча б одноразово спричинявся один з видів насильницьких дій або відразу декілька – таки невтішні результати анонімного опитування громадської думки, яке було проведено «БФ «Карітас Краматорськ» в листопаді 2017 року.

Більше того, 90% постраждалих від ґендерно зумовленого насильства – це жінки. Тобто проблема є, вона серед нас, просто ми її не помічаємо, хоча вона набуває статус «пандемії». Щоб зупинити ганебні прояви, Краматорськ та ще 15 міст України приєдналися до всесвітньої кампанії «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства» Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша «Єднаймось, щоб зупинити насильство щодо жінок (UNiTE)».

Напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок будівлю Донецької обласної державної адміністрації було підсвічено помаранчевим світлом. Помаранчевий є офіційним кольором кампанії і використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

Кілька десятків мешканців та мешканок міста, поліцейські, представники і представниці міжнародних, громадських організацій, місцевої влади провели символічний флешмоб – на площі перед підсвіченою будівлею із людей було створено велику долоню, один із символів кампанії, який означає «Стоп насильству». Усі учасники акції підняли свої долоні на знак неприйняття насильства та разом скандували «Насильству немає виправдання!».

4 листопада в Краматорську громадська організація «Асоціація жінок «Пані» та «Благодійний фонд «Карітас Краматорськ» провели відкритий семінар «Дорожня карта ефективної взаємодії органів та установ, які задіяні в здійсненні та організації допомоги постраждалим від насильства в м. Краматорськ» за участю міського голови Андрія Панкова.

Метою заходу організатори визначили синхронізацію дій органів та установ, задіяних в процесі допомоги постраждалим від насильства у Краматорську та створення робочої моделі ефективної взаємодії. Учасники заходу працювали в чотирьох групах, відповідно до видів насилля. Представники понад 50 інституцій шукали точки дотику та напрацьовували механізми ефективної взаємодії. За результатами роботи були створені окремі дорожні карти спільних дій для ефективного перенаправлення в разі  звернення постраждалих від психологічного, фізичного, сексуального та економічного насильства. Учасники підготували план дій на 2017, 2018 та 2020 роки. Розроблені дорожні карти були передані до Донецької обласної держадміністрації, Краматорської міськради та до поліції.

ампанія «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства» в Україні та всьому світі розпочалася 25 листопада – у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, – і триватиме до Міжнародного дня прав людини, 10 грудня. Такі часові рамки були обрані, щоб символічно поєднати насильство над жінками та права людини, і наголосити, що насильство є кричущим порушенням прав людини.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies