Луганський університет імені Шевченка знайшов прихисток на Полтавщині

Структурні підрозділи державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» розмістилися у трьох містах Полтавської області.


Спочатку частина персоналу та потужностей вишу у квітні перемістилися до Полтави. Пізніше інші підрозділи були розміщені у Миргороді та у Лубнах. Таким чином на Полтавщину вже евакуйований весь університет.

Усього до складу Луганського національного університету входить вісім навчально-наукових інститутів, три факультети, шість фахових коледжів та один регіональний центр професійної освіти. У виші зараз нараховується близько 8 тисяч здобувачів освіти.

Будівля університету у Рубіжному повністю зруйнована

Це вже друге переміщення навчального закладу через російську агресію. У 2014 році, внаслідок захоплення Луганська, університет виїхав до Полтави, а потім повернувся на підконтрольну українській владі територію Луганщини – до Старобільська, де вже існував його відокремлений підрозділ.

На базі Старобільського факультету майже у повному складі запрацював ректорат, науковий відділ, директори та декани інститутів й факультетів, професори та доценти кафедр. Решта підрозділів розмістилися та продовжили роботу у Рубіжному, Кремінній і Лисичанську. Попри труднощі того часу, у виші зуміли зберегти всі спеціальності та напрями підготовки, а також бюджетні місця для студентів, аспірантів і докторантів.

Друге переміщення до Полтави

Починаючи з 2015 року, після першої евакуації до Полтави, на базі Полтавського університету економіки і торгівлі продовжили здійснювати освітню діяльність два структурні підрозділи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка – факультет іноземних мов та навчально-науковий інститут культури і мистецтв.

Майже одразу після 24 лютого 2022 року зі Старобільска довелося виїжджати адміністрації, викладачам та персоналу вишу. Так званий «Центр управління» переміщеним навчальним закладом прихистили у приміщенні Полтавського університету економіки і торгівлі.

Ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Караман та ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестула

Окрім розміщення ректорату, полтавці забезпечили тимчасовим житлом професорсько-викладацький склад і співробітників університету. Вже у березні навчальний процес у Луганському нацуніверситеті було відновлено – у змішаній очній та дистанційній формі.

«Маючи досвід евакуації у 2014 році, співробітники вишу своєчасно зібрали усі документи, скопіювали інформацію з усіх відділів, деканатів, директоратів. Евакуювалися майже всі викладачі, врятовано комп’ютерну техніку та сервери. Наразі управління закладом здійснюється з Полтави, але самі викладачі працюють, в основному, дистанційно», – повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Перший виш у курортному Миргороді

На початку червня було підписано угоду про співпрацю між Миргородською міською радою та Державним закладом «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка. Згідно з повідомленням міськради, вже наступного навчального року на базі курортного міста можна буде здобути вищу освіту випускникам 9 та 11-х класів. Навчальною базою у Миргороді слугуватиме гімназія імені Тараса Шевченка.

Уже цього року у Миргороді планують приймати студентів на факультет природничих наук, до навчально-наукового інституту фізики, математики та інформаційних технологій, інституту економіки та бізнесу, та Рубіжанського фахового коледжу.

Для невеличкого Миргорода поява у місті першого вишу – непересічна подія. Місцева молодь тепер зможе здобувати вищу освіту за місцем проживання. Це зручно та безпечно, особливо в умовах воєнного стану. Отримати диплом про вищу освіту або не переривати освітній процес зможуть не лише місцеві абітурієнти, а й ті, хто, рятуючись від бойових дій, знайшов прихисток у громадах району.

Розміщення у Лубнах

У місті Лубни на Полтавщині розмістилися три навчально-наукові інститути та чотири фахові коледжі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Відповідний Меморандум про співпрацю між луганським вищим навчальним закладом та Лубенською міською радою був підписаний 24 червня.

У Лубнах для університету були виділені та швидко підготовлені приміщення для приймальної комісії та інформаційного центру. Згодом навчальні кабінети обладнають в одній з місцевих шкіл. Вже з 1 вересня інститути та коледжі мають розпочати свою роботу.

Лубенська громада, яка є великою за чисельністю, до цього не мала вишів. Тож поява у місті потужного навчального закладу позитивно сприймається як місцевою владою, так і жителями.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies