Мамай-Fest у Кам’янському

Вихідними у Кам’янському відбувся Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль Мамай-fest. Зранку 31 травня у кінозалі місцевого музею відбулися наукова конференція, присвячена українському козацтву, круглий стіл до 180-річчя від дня народження Павла Чубинського та презентація етно-проекту «Баба Єлька». На першому поверсі музею присутні знайомилися з виставкою дитячої творчості «Козак Мамай та його пісня», підсумки якої підбивали також у перший день фестивалю.

У другій половині дня в музеї – майстер-клас з друкованої графіки, творча зустріч з поетами Романом Кухаруком, Анатолієм Горовим. Того ж дня гостей фестивалю запросили на творчу зустріч з відомим українським поетом, прозаїком, есеїстом, перекладачем Сергієм Жаданом.

Основна частина першого фестивального дня відбувалася на майдані Петра Калнишевського: урочисте відкриття заходу, виступи гуртів «Ексампейя», «Silver tоwn», «Жадан і Собаки». Пілся виступів – Козацькі забави.

Протягом усього дня на примузейній території працювала етнотолока з історичною літературою, яскравими вишиванками, коштовними прикрасами та виробами ужиткового мистецтва.

1 червня – у суботу етнотолока продовжила свою роботу, а паралельно відвідувачі мали вибір: або театралізована екскурсія «Як народжувалося Кам’янське» або творча зустріч з Галиною Пагутяк, лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка. В кінозалі опівдні доктор мистецтвознавства Олексій Роготченко провів лекцію «Сучасне мистецтво», що стало увертюрою до виставки живопису Костянтина Роготченка «Територія кольору».

Звісно, що центром програми в суботу стала художня виставка «Мамай. Степ. Захист». Відкриття відбулось під кобзарські співи Бориса Бабенка та читану поезію Анатолія Горового.

Далі відвідувачів чекали демонстрація телефільму «Луганський форпост» (режисер Тарас Ткаченко) та творчі зустрічі з Галиною Руденко (українкою з Донеччини, волонтеркою, автором книги «Небайдужа українка») та Маріанною Кіяновською (українською поетесою, прозаїком, есеїстом, перекладачем).

Ввечері суботи – концерт народного артиста України Тараса Компаніченка.

В неділю 2 червня гостям фестивалю було організовано екскурсію до Петриківки. Так само працювала етнотолока, так само працювали усі відкриті напередодні виставки. Але до того було показано кілька українських фільмів.

О 15:00 у неділю Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль Мамай-fest закінчив свою роботу.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies