«Мандруй за смаком» – гастротур Донеччиною: хто і як підвищує туристичний потенціал в регіоні

Гастротур Донеччиною – це «смачна» презентація регіону. Кожна локація пропонує не тільки скуштувати смачні та корисні продукти, а й дізнатися про особливості та тонкощі галузі. Більш того, розкажуть про місто, історію краю та його мешканців.

Торська сивоварня

Торська сироварня знаходиться в мальовничому місці, поряд зі Слов’янським курортом та сосновим лісом. Підприємець-сировар Андрій Кравченко проводить тут екскурсії на замовлення усім охочим.

«Це печера дозрівання. Тут ви бачите сири незвичайні. Вони з пліснявою, є натуральна кірка і те, що ви бачите (кольорова гамма), досягається відповідним способом», – пояснює Андрій Кравченко.

Цікавий колір і смак досягається не лише рецептурою, а й відповідними умовами достигання сирів. А ось якість готового продукту напряму залежить від сировини. Господар закладу запевняє, що Торські сири виготовляються виключно із натурального молока щасливих корів.

«Ми знаходимося на Торській сироварні. Це мінісироварня, де ми займаємося виробництвом натурального сиру з цільного домашнього молока. Використовуємо молоко виключно домашніх господарств. Це корови дійсно щасливі, вони пасуться на лугах, їдять траву, не стоять в загонах. Вони гуляють, купаються. Тому і сир у нас інший», – говорить він.

Спочатку короткий екскурс в тонкощі виробництва, а потім, за бажанням туристів, майстер-клас та дегустація. Тут можна спробувати зокрема відомі Чеддер, Монтеррей Джек, Грюбер та місцевий Карачун.

«Візьмемо зараз сир, я запропоную вам чай і ми з вами посидимо. Я вас запрошую у камінний зал, де ми проводимо презентацію для наших гостей і ви спробуєте нашу продукцію».

Підприємець-сировар – один з учасників харчового кластера, який долучився до туристичного проєкту «Мандруй за смаком».

Гастротур Донеччиною – це смачно та цікаво

Гастротур Донеччиною – це презентація регіону зі смачного боку. Кожна локація – це не тільки й не стільки про їжу, скільки про особливості та тонкощі галузі, міста, історію краю та його мешканців.

Костянтинівка покаже і розкаже як вирощується мікрогрін та в чому його користь. Іванопілля запросить на козацьке подвір’я, де також перевагу віддають екологічним продуктам. Покровськ та Мирноград здивують солодкими смаколиками. Андріївська громада покаже процес вирощування равликів. А ось Криволуцький Етнодвір, що на Лиманщині,  пригостить затіркою. Краматорськ та Слов’янськ презентують свою крафтову продукцію. Якщо говорити про гастротур Донеччиною в цілому, то цей перелік далеко не вичерпний. До нього можуть долучатися усі, хто має натхнення та індивідуальний смак.

«У нас групи 15-25 людей з Харкова, Маріуполя, які їдуть, наприклад, подивитися Святогірську лавру. І які після цього можуть зігрітися душею. І в прямому сенсі спробувати якісну продукцію. Спробувати домашнього вина, почути історії про вино, сир. Я розповідаю як вариться сир, спеціально для них розпалюю камін. Вони отримують кайф. Це виходить такий розвиток туризму в цілому», – розповідає Андрій Кравченко.

Проєкт «Розвиток місцевого туризму шляхом створення та просування громадами Донецької області регіонального продукту «Мандруй за смаком!» стартував завдяки активним підприємцям регіону та міжнародним партнерам.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies