Марківська громада на Луганщині покращує медичні та соціальні послуги

Прикордонна Марківська громада в Луганській області – гарний приклад плідної співпраці з міжнародними організаціями. Завдяки потужній фінансовій підтримці мешканці сільських територій отримують більш якісні послуги. У селах покращується інфраструктура, модернізуються амбулаторії, облаштовуються приміщення для надання соціальної допомоги.

Незважаючи на близькість до кордону з Російською Федерацією, Марківська громада бере участь у грантових конкурсах, виграє їх та залучає інвестиції з різних джерел. Лише за поточний рік сільській громаді вдалося отримати понад 7 мільйонів гривень. Здебільшого це допомога від міжнародних партнерів.

Модернізація амбулаторії у Бондарівці

Бондарівська амбулаторія обслуговує щонайменше 1000 місцевих мешканців і жителів навколишніх сіл. Утім умови у старенькому медзакладі не найкращі. Перебувати у ньому некомфортно ані медичним працівникам, ані відвідувачам.

Так зараз виглядає амбулаторія у Бондарівці

«Довгий час ми не мали можливості привести будівлю до ладу, не вистачало власних коштів. Як могли, підтримували приміщення у пристойному стані, й не більше того. Тому, коли з’явилася перспектива отримати допомогу ззовні, одразу почали над цим працювати», – розповіла Галина Худик, заступниця Марківського селищного голови.

У 2020 році громада подала одразу декілька проєктів на участь в Українському фонді соціальних інвестицій (УФСІ). Щоб захистити свої проєкти, довелося пройти три етапи відбору. Але перемогли та потрапили до проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури – поліпшення первинної сільської медицини (УФСІ VII)», який фінансується Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Німецький банк розвитку KfW.

Загальний кошторис модернізації амбулаторії – 5,5 млн грн, з них співфінасування з місцевого бюджету складає 10%. За власні кошти громада зобов’язалася отримати всі необхідні дозволи на реконструкцію, забезпечити безперебійну роботу зовнішніх комунікацій та виконати благоустрій прилеглої території.

«Грантова інвестиційна складова набагато об’ємніша. По-перше, вся будівля буде утеплена ззовні, що неабияк зекономить нам витрати на опалення. Також буде замінено та утеплено покрівлю. Також виконають капітальний ремонт усіх приміщень із дотриманням міжнародних стандартів. Передбачається також постачання медичного обладнання. Роботу мають завершити у 2022 році», – повідомила Вікторія Сиса – начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Марківської селищної ради.

Читайте також: У Марківській сільській громаді на Луганщині зводять Центр безпеки громадян

Покращення медичних і соціальних послуг у Сичанському

На початку грудня стартував капітальний ремонт колишньої лікарні у селі Сичанському Марківської територіальної громади. Це перетворення також стало можливим завдяки співпраці з міжнародними організаціями. У даному випадку допомогу надає Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках проєкту «Спеціальна програма підтримки Східної України (підконтрольні уряду території)».

Підрядник почав демонтажні роботи у будівлі колишньої лікарні

Будівля, яку почали реконструювати, двоповерхова та доволі велика. Зараз у ній знаходиться амбулаторія, яка займає лише частину першого поверху. Тому було вирішено решту приміщень привести до ладу та створити в них центр соціальних послуг. Він займе половину першого поверху та весь другий поверх.

«У соціальному центрі облаштують кабінети психолога, лікувальної фізкультури, комп’ютерний клас, кімнати дозвілля. Загалом ми плануємо надавати соціальні послуги широкому колу мешканців старостату. Передусім це люди  з інвалідністю, які зможуть певний час перебувати у денному стаціонарі, а також люди похилого віку та діти», – зазначила Вікторія Сиса.

За медичними та соціальними послугами до оновленої установи зможуть звертатися понад тисячу мешканців самого Сичанського та навколишніх сіл. Кошти на реконструкцію надає німецька сторона у сумі 4 млн грн.

Зобов’язання Марківської селищної ради – забезпечити отримання всіх експертиз, дозволів, провести відновлювальні комунальні роботи на зовнішніх ділянках та за власний кошт провести реконструкцію приміщень другого поверху.

За донорське фінансування будуть проведені внутрішні ремонтні роботи у приміщеннях на першому поверсі будівлі, модернізація системи опалення, вентиляції, мережі електроживлення, пожежної сигналізації, встановлення безбар’єрного туалету, заміна вхідних дверей та усіх вікон (включаючи другий поверх), реконструкція даху та її опорної конструкції, утеплення даху.

Дивіться також: Як розвиваються сільські громади на Луганщині

ЦНАП і Марківська громада

Утім це не єдиний приклад співпраці Марківській громади з GIZ. У грудні 2020 року Марківська ТГ була відібрана як громада-партнер до Проєкту «Стратегічні, цифрові та партисипативні рішення для розвитку соціальної сфери в 10 громадах Луганської та Донецької областей», що реалізовувався Німецьким товариством міжнародного співробітництва.

В рамках цього проєкту комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Марківської селищної ради» восени цього року отримала різноманітне обладнання та матеріали на суму 400 тис. грн. Зокрема, оргтехніку – моноблоки, ноутбуки, лазерні багатофункціональні пристрої; медичне обладнання – тонометр, глюкометр, термометри безконтактні; реабілітаційне обладнання – інвалідні коляски, стільці-туалети, милиці, ходунки, тростини; а також дезінфекційні засоби та захисні маски.

«Ми дуже цінуємо допомогу, яку міжнародні організації надають мешканцям нашої громади. Без такої потужної фінансової підтримки ми були б не в змозі самотужки покращувати соціальну сферу», – зауважила Галина Худик.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies