На 31 мільярд гривень завдала шкоди росія довкіллю Донеччини та Луганщини

За два роки повномасштабного вторгнення окупанти рф нашкодили довкіллю українських областей на майже 63 мільярди доларів США. Про це повідомляють у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. Водночас там зазначають, що ці цифри не є остаточними, оскільки фахівці Державної екологічної інспекції нині не мають доступу до окупованих територій.

У Міндовкіллі спільно з  командою «Top Lead» підготували інфографіку щодо шкоди, яку заподіяла росія українському довкіллю. Ця інформація є частиною дослідження про вплив війни на середовище. За даними профільного міністерства, найбільше від російської агресії потерпають Донецька та Луганська області.

Завдана шкода довкіллю Донеччини склала понад 18 млрд грн, а Луганщини – понад 13 млрд грн. Ці дві області зазнали екологічної катастрофи через російську війну ще у 2014 році. Тоді на багатьох копальнях стало неможливо відкачувати шахтні води. Крім цього, зафіксовані і випадки навмисного затоплення шахт росіянами, а також демонтаж обладнання, яке має відкачувати воду. Через це в регіонах забруднюється питна вода та просідає земля. На Донеччині та Луганщині  затопленими і такими, що більше не зможуть працювати, нині є 49 шахт.

Війна рф проти України завдає шкоди також і сільському господарству. Зокрема через спалені поля, знищену та розкрадену техніку збитки у цій галузі для України становлять 8,7 млрд грн. Крім того, у міністерстві зазначають, що нині 30% території країни заміновано. За умови негайного припинення бойових дій на розмінування цих земель знадобиться мінімум 30 років.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies