На Донеччині замість мінних полів з’являться ландшафтні заказники

Територія між Краматорськом і Слов’янськом усіяна вибухонебезпечними предметами – наслідками бойових дій 2014 року. Але ця місцевість невдовзі може стати природним ландшафтним заказником. Наразі здійснюється розмінування ділянки поблизу Червоного Молочара.

Гуманітарне розмінування проводить Швейцарський фонд з протимінної діяльності (FSD) за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку. На даний час команда працює на околицях Червоного Молочара (між Краматорськом і Слов’янськом). Про це повідомляється на сторінці організації в Facebook.

Швейцарський фонд з протимінної діяльності спеціалізується на ліквідації небезпечних наслідків війни, таких як міни, артилерійські і танкові снаряди, авіабомби, а також всі інші типи військових боєприпасів, що не розірвалися.

Крім очевидної небезпеки для життя і здоров’я людей, мінні поля стають перешкодою для боротьби зі стихією. Так, влітку цього року велика пожежа на горі Карачун знищила 4 гектари лісу. Підрозділи ДСНС не змогли приступити до гасіння вогню, оскільки територія не була очищена від вибухонебезпечних предметів, про що свідчили відповідні таблички. Вогнеборці лише запобігли розповсюдженню пожежі на велику площу, проте врятувати сосновий ліс не вдалося.

Щоб відновити природні багатства Донеччини, прийнято рішення створити п’ять ландшафтних заказників. Відповідний проект рішення опублікований на офіційному сайті міськради Краматорська.

На найближчій сесії депутатам запропонують проголосувати за створення таких ландшафтних заказників: «Берестувате» (19,4 га), «Зміїна гора» (130 га), «Карачун» (124 га), «Крайнє» (38,2 га), «Середнє» (18,6 га). Уточнюється, що створення нових ландшафтних заказників місцевого значення не передбачає вилучення земельних ділянок у власників і користувачів.

Згідно із законодавством, це буде природна територія, що знаходиться під охороною. Однак, на відміну від заповідників, охороняється не весь природний комплекс, а лише деякі його складові – наприклад, тільки рослини, тільки тварини, або їх окремі види, тільки історико-меморіальні або геологічні об’єкти.

Тим часом в Слов’янському районі продовжують висаджувати дерева біля пам’ятних місць, де в 2014 році загинули українські військовослужбовці. Місцеві жителі і волонтери, спільно з співробітниками 6-го пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України посадили дерева поблизу села Карпівка на місці падіння вертольота МІ-24 в ніч на 2 травня 2014 року.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies