На Донеччині 5 із 122 об’єктів за кредитною програмою від Європейського інвестиційного банку здані в експлуатацію

Це – хірургічне відділення міської лікарні швидкої медичної допомоги та бібліотека ім. Короленка у Маріуполі, хірургічний та терапевтичний корпуси центральної міської лікарні у Мирнограді, а також загальноосвітня школа у с. Петрівка Друга Олександрівської ОТГ. Загальна сума проєктів скала 21, 2 млн грн. Нині відібрано для реалізації за «Надзвичайною кредитною програмою для відновлення України» від ЄІБ 122 проєкти  на 3397,3 млн грн.

Закон «Про ратифікацію фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проєкт «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»)» набув чинності у 2015 році. За ним передбачено позику у 200 млн євро на вирішення потреб переселенців, на відновлення інфраструктури та покращення надання комунальних послуг, зокрема водопостачання і водовідведення, електропостачання та централізованого опалення, а також ремонт та реставрацію пошкоджених адміністративних будівель, шкіл, лікарень та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

«80 проєктів на сьогодні отримали всі погодження і знаходяться, так би мовити, на стадії будівельного завершення, тобто будівельні роботи завершилися, а деякі знаходяться на стадії 95% виконання робіт. З них профінансовано 504,2 млн грн», – розповіла директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністації Оксана Головко на колегії.

Нині програма реалізується повільно. За словами директорки департаменту, серед проблем – низька якість будівельних робіт та обмежене коло учасників торгів через завищені вимоги.

«Спочатку у перший та другий пул подавалися проєкти некомплексні, які не передбачали вирішення проблеми, яка існує в тому чи іншому населеному пункті. Тому довелося майже на 100% перераховувати документацію та усувати ці недоліки. Але на сьогодні нічого не заважає нам рухатися вперед і реалізувати затверджені проєкти. Сьогодні для Мінрегіону не зовсім є зрозумілими ці темпи реалізації проєктів, які існують, в тому числі й у Донецькій області. Ми ведемо й інші програми, які передбачаються у державному бюджеті. Чомусь по ДФРР проєкти ми можемо реалізовувати впродовж одного, двох, до трьох років», – зазначила директорка  департаменту впровадження пріоритетних проєктів регіонального розвитку Міністерства розвитку громад та територій України Надія Бондарчук.

У березні 2021 року має завершитися проєкт «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України».

Ірина Мартинова


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Прегелянути коментарі (1)

Цей сайт використовує cookies