На Донеччину повернулися понад 220 тисяч жителів, однак евакуація триває

На Донеччину повернулися 220,5 тис. жителів, які раніше евакуйовувалися внаслідок повномасштабної війни. Тільки у Краматорський район із більш безпечних регіонів України приїхали близько 128 тис. людей.

Водночас влада обговорює питання посилення заходів обов’язкової евакуації з окремих населених пунктів Донецької області. У тому числі й в примусовий спосіб, якщо ідеться про дітей.

На Донеччині вже 525 тисяч мирних мешканців

Заступник директора Департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОВА Павло Челпих на брифінгу зазначив, що люди повертаються з різних причин.

«На даний час, за нашими щоденними підрахунками, до Донецької області після евакуації в більш безпечні регіони назад повернулися 220,5 тисячі мешканців. У всіх різні причини повернення», – сказав Челпих

За його словами, на даний час тільки до міста Краматорськ повернулися 66 тис. мешканців. Загалом п у Краматорський район повернулося 128 тисяч жителів. Челпих каже, що найчастіше виїжджають перед опалювальним сезоном люди, а навесні знову повертаються до своїх «городів».

«Навесні кількість повернення збільшується. Вибачте, люди їдуть на свої городи, бо обов’язково треба посадити картоплю під бомбардуванням. Таке життя…», – заявив посадовець.

Він також додав, що за весь час з початку повномасштабної війни з Донецької області було евакуйовано 1,354 млн мешканців.

«Зараз, на сьогоднішній день, за статистикою, а статистику ми ведемо щоденно – голови громад звітують перед нами і узагальнюють її. І так, за оперативними даними, на даний час на території Донецької області знаходяться 525 тисяч мешканців», – нагадав Челпих.

Читайте також: В Україні створять інтерактивну мапу укриттів

Евакуація населення триває

26 грудня відбулась нарада, під час якої обговорювали питання посилення заходів обов’язкової евакуації з окремих населених пунктів Донецької області, де існує вірогідність початку ведення активних бойових дій, та функціонування пунктів незламності.

«Наразі на території Донецької області працює 5 евакуаційних груп ДСНС. У разі загострення ситуації для здійснення евакуаційних заходів від ДСНС можуть бути залучені сили та засоби з інших регіонів країни. Адже наше основне завдання — порятунок людських життів», – зазначив директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Віктор Вітовецький.

Читайте також: З Авдіївки евакуювали останню дитину, у місті досі залишаються майже 1300 людей

На засіданні обласної комісії техногенної та екологічної безпеки було прийняте рішення продовжити примусову евакуацію дітей з небезпечних населених пунктів Донеччини. Зокрема,  примусові евакуаційні заходи проводяться у Торецькій громаді, адже під постійними обстрілами залишаються 39 дітей. У Костянтинівській громаді – майже 2000, але поки що питання про примусову евакуацію тут не розглядається.

«Дано доручення головам громад і очільникам районів надати пропозиції щодо необхідності евакуації в примусовий спосіб. Так, на даний час на території Костянтинівської громади знаходяться майже 2 тис. дітей. Водночас ми поки не розглядаємо примусову евакуацію у Костянтинівській громаді. Зараз тільки по Торецьку, де залишилися ще діти», – повідомив Челпих на брифінгу.

Читайте також: На Донеччині значно посилили будівництво фортифікаційних споруд


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies