Нікополь побратається з канадським Ллойдмінстером

На пленарному засіданні 39-ї сесії Нікопольської міської ради погоджено та прийнято рішення щодо надання згоди на встановлення побратимських відносин з містом Ллойдмінстер, Канада (провінція Альберта / провінція Саскачеван) та уповноваження міського голови Андрія Фісака підписати угоду про побратимство між містами Нікополем та Ллойдмінстером. Про це йдеться у повідомленні прес-служби міської ради Нікополя.

Нікопольський міський голова Андрій Фісак отримав запрошення від громадської організації «Конґрес Українців Канади – Провінційна Рада Альберти» здійснити візит до Канади з метою підписання угоди про побратимство з містом Ллойдмінстер та прийняти участь у відкритті генерального консульства України в столиці канадської провінції Альберта – місті Едмонтон 7 вересня 2018 року.

14 березня 2017 року між Україною та Канадою ратифіковано Угоду про зону вільної торгівлі. Першою інвестицією з боку канадців, що була зроблена в рамках Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою, стало будівництво Нікопольської сонячної електростанції потужністю 10,5 мегават. Нікопольську сонячну електростанцію збудовано в рамках інвестиційного проекту канадської енергетичної компанії TIU Canada Ltd (місто Калгарі, провінція Альберта). Загальний обсяг інвестицій склав 10,5 мільйонів євро.

Будівництво сонячної електростанції у місті вже принесло результати місцевій громаді у вигляді створення 25 нових робочих місць та надходження у 2017 році до місцевого бюджету понад 2 млн грн. за оренду земельної ділянки, на якій побудовано станцію. Обсяг надходжень до місцевого бюджету за 6 місяців 2018 року (орендна плата за використання земельної ділянки комунальної власності площею 15га) складає 480 672 грн. Кількість викидів вуглекислого газу, у порівнянні з вугільними електростанціями, зменшено на 12738 тон/рік. Таким чином, Нікопольська сонячна електростанція допомагає підвищенню ефективності та екологічності нашої енергосистеми.

На початку 2018 року TIU Канада розпочала кампанію з популяризації питань інвестування в Україну в цілому, та в місто Нікополь, зокрема. Після консультацій з місцевою громадою муніципалітет міста Ллойдмінстер виступив з ініціативою щодо започаткування побратимства з містом Нікополем і 30 липня 2018 року підписав проект відповідної угоди. Таку ініціативу підтримали громадські некомерційні організації провінції Альберта – Конґрес Українців Канади-Провінційна Рада Альберти та Канадсько-Українська торгова палата. Саме українська діаспора організує зустрічі Нікопольського міського голови з представниками органів місцевого самоврядування та ділових кіл, відшкодує витрати міського голови Андрія Фісака на проїзд та проживання у Канаді, а також буде супроводжувати його під час його візиту.

Основною метою побратимства між містами Ллойдмінстером і Нікополем є створення середовища сприятливого для розвитку обох наших громад шляхом встановлення довгострокових взаємовигідних відносин у галузях мистецтва, культури, освіти, науки, спорту, справ молоді, туризму, бізнесу, енергетики, містобудування, інфраструктури, охорони здоров’я та навколишнього середовища.

Інформаційна довідка

Місто Ллойдмінстер називають «світовою столицею важкої нафти». Економіка Ллойдмінстера базується на 2 основних галузях: нафтогазова промисловість та агропромисловий сектор.

Місто Ллойдмінстер є особливим тим, що одна його частина підпорядкована провінції Альберта, а інша – Саскачевану. При цьому адміністративно воно є єдиним містом та має власний міський уряд. Населення міста становить приблизно 32 тис. мешканців. Крім двох офіційних мов Канади, англійської та французької, третьою за поширеністю є німецька, а четвертою – українська мова. В місті діє Українська Православна Церква.

Канадське місто Ллойдмінстер стане першим офіційним містом побратимом українського міста Нікополя.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies