Патріотичним вихованням молоді у Лисичанську опікуються педагоги та громадські активісти

Святкові урочистості спільно з ветеранами, спортивні змагання, конкурси, квести та флешмоби. Таким чином залучають школярів Лисичанська до патріотичного виховання. У місті працює спеціальна координаційна рада, тож робота у цьому напрямку ведеться системна і ґрунтовна. У ній активно беруть участь представники громадськості, а зокрема члени ГО “Ветерани АТО Луганщини”.

“Ми плідно співпрацюємо з сімома школами, підписали меморандуми, проводимо різні заходи і разом працюємо саме з молоддю. Це і загальноміські, і загальнодержавні заходи: День Захисника України, День добровольця, День визволення міста Лисичанськ. Дуже важливо долучати до таких заходів молодь, бо ми безпосередньо передаємо ті цінності, стверджуємо важливість цих заходів своїм прикладом, – зазначає Мирослав Гармаш-Бутенко, член Координаційної ради з патріотичного виховання молоді при міській ВЦА. – Співпрацюючи з молоддю, ми і самі багато чому навчаємось, а також плануємо майбутнє тієї країни, у якій будемо жити”.

Серед регулярних заходів – військово-патріотична гра “Джура”. У ній беруть участь команди-рої з різних шкіл міста. Метою є військово-спортивне і національно-патріотичне виховання української школярів на основі традицій українського козацтва. Старшокласники вчаться виконувати і мистецькі завдання, і спортивні, і військово-прикладні. Особливо подобається учням спортивна складова.

«Це класно! Треба пробувати, треба сили свої перевіряти та займатися спортом. Спорт – це життя!»,  – із захватом коментує один зі школярів, Іван.

Іван, школяр

«Я із задоволенням кожного року беру участь у грі “Джура”, розповідає ще один учень, Костянтин. – Із задоволенням їздив би з командою і далі, але цього року вже закінчую школу. З ветеранами ще в нас проходить гра «Сокіл». Це у нас стрільба. Часто беремо участь та посідаємо призові місця. Також ще робимо сценку: з боєм, творчу. Використовуємо яскраві костюми, прапори. Це дуже цікаво і захопливо».

Костянтин, школяр

А ще ніщо так не додає дітям бойового духу, як знайомство з героїчними людьми, такими як АТОвці, – зазначають у свою чергу педагоги.

“Люди, які побували на передньому краї, приходять до них спілкуватися, навчають їх бути мужніми, героїчними, стійкими, патріотичними. Ми не тільки проводимо сумісні заходи, але й запрошуємо їх до себе на різні заходи.  І до Дня Героїв Небесної Сотні, і писали роботу на конкурс «Герої поруч». І їздили до них в громадську організацію, на їхні заходи», – зазначає  виховниця Лисичанської школи №26 Марина Березна.

Виховниця Лисичанської школи №26 Марина Березна

“Дуже небагато у нас таких заходів, які проводяться на свіжому повітрі, ще й коли долучаються всі школи міста. Хотілося б ще трошки інші напрямки розвивати. Може, екологічний чи ще якісь, щоб зачіпати ті проблеми, які ми зараз маємо. Бо коли ми у школі щось популяризуємо, це добре. Але коли це на рівні міста чи області, то ще краще”, – ділиться враженнями педагогиня-організаторка однієї зі шкіл-учасниць гри, Юлія Кобзар.

Юлія Кобзар, педагогиня-організаторка

З досвіду попередньої роботи організатори помітили, що самій молоді більш цікаво проводити активні заходи: квести, флешмоби, якісь акції. Тож йдуть на зустрічу цих побажаннях.

“Через такі активності молодь долучається із задоволенням. Проводимо спортивні заходи, у яких беруть участь команди ветеранів. І під час таких заходів у деяких дітей змінюється ставлення до ветеранів. Якщо до цього були якісь стереотипи, був якийсь нескладений образ ветерана, то завдяки таким подіям у дітей формується позитивний образ ветерана і виникає більша довіра”, – розповідає Мирослав Гармаш-Бутенко, член ГО “Ветерани АТО Луганщини”.

Мирослав Гармаш-Бутенко, член Координаційної ради з патріотичного виховання молоді при міській ВЦА

Матеріал опублікований в рамках проєкту “Покращення контенту локальних медіа через розвиток комунікацій та медіаграмотності у громадах” за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies