Під обстрілами, але жителів Луганщини продовжують рятувати

В Луганській області продовжується евакуація місцевого населення, попри те, що ворог продовжує обстрілювати регіон. 15 квітня з Попасної вдалося вивезти лише трьох людей – через потужний обстріл автівка виїжджала з міста на повністю спущених шинах.


Про рятування людей, яке кожного дня ускладнюється, розповів керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

З початку війни, за 51 день вдалося евакуювати більше 32-х тисяч мешканців області. І це на рахуючи тих, хто зміг виїхати самотужки на власному транспорті. Кожен евакуйований зараз має житло, їжу, ліки, засоби гігієни, одежу. Ніхто нікого не кидає на призволяще, запевнив очільник області.

Протягом 15 квітня вдалося провести евакуацію за всіма п’ятьма запланованими маршрутами. Загалом у безпечні міста вивезли 370 жителів області. Разом з Патрульною поліцією та волонтерами евакуювали 35 сєвєродончан, 70 мешканців Гірської громади, 115 лисичан, 7 рубіжан, 140 з Кремінної та лише 3 попаснян.

«Цього дня росіяни щільно обстрілювали Попасну із самого ранку. Тому було вирішено автобус для евакуації залишити у сусідньому населеному пункті, де відносно безпечно, а попаснян підвозити туди на автомобілях. Але навіть таким чином вдалося зробити лише один рейс – врятувати трьох осіб. Після чергового потужного обстрілу уламки снарядів влучили у цей транспортний засіб. Автівці з пасажирами вдалося виїхати з-під ворожого вогню на повністю спущених шинах. На щастя, обійшлося без жертв, евакуйовані вже і іншому регіоні країни», – повідомив Сергій Гайдай.

У Попасній на Луганщині не залишилося майже жодного вцілілого будинку

Того ж дня під обстріл попали автобуси, що вивозили людей зі Старобільську до Дніпра. Дані про загиблих та поранених уточнюються.

Останніми днями, незважаючи на ускладнення безпекової ситуації, охочих евакуюватися луганчан поменшало. Проте Сергій Гайдай запевняє: навіть якщо буде п‘ять або десять людей на виїзд, кожному буде надано таку можливість. Отже, евакуація з Луганської області відбувається щодня.

Зі свого боку, до мирних жителів звернулися рятувальники Луганщини. Вони порадили негайно виїжджати з Луганської області:

«Не зволікайте! Ми розуміємо, що вам доведеться покинути власні оселі та майно, але яким би це майно дорогим не було, пам’ятайте, що ваше життя й життя близьких набагато дорожче. Матеріальні цінності повинні відійти на другий план, на перший – ваша безпека, безпека ваших дітей і рідних. Армія росіян веде дуже сильний обстріл населених пунктів Луганщини. У зв’язку з цим рятувальники та лікарі не можуть дістатися до деяких районів. Зрозумійте, поки є можливість, сідайте на евакуаційні автобуси, які довезуть вас в безпечні міста».

Мешканцям Луганщини радять якомога швидше приймати рішення, бути свідомими та виїжджати, щоб врятувати себе та своїх близьких.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies