Підвищення тарифу на вивіз сміття у Краматорську не обґрунтоване – паралельний підрахунок

Вже наступного місяця мешканці Краматорська отримають комунальні платіжки з підвищеною платою за вивіз твердих побутових відходів. Починаючи з 1 вересня тариф зростає в середньому на 40% для усіх категорій населення – для мешканців багатоповерхового сектору з 17,16 грн до 24,15 грн на місяць з однієї зареєстрованої у помешканні особи, для приватних будинків до 25,38 грн. Відповідне рішення виконкому оприлюднено на сайті Краматорської міськради.

Ухваленню рішення передували засідання робочої групи, яка перевіряє розрахунки підприємства, що звертається з пропозицією про перегляд існуючих тарифів, а потім робить висновки щодо доцільності їх підвищення.

На жаль, у випадку з вивозом ТПВ виконком ухвалив рішення раніше, ніж членкиня робочої групи Світлана Рудь зробила паралельні підрахунки та дійшла висновку, що запропоноване підприємством КАТП-052810 підвищення тарифів є необґрунтованим. Своє звернення разом з детальними підрахунками активістка розмістила у фейсбуці.

Необхідність підвищення тарифів комунальне підприємство пояснює збільшенням мінімальної заробітної плати, вартістю паливно-мастильних матеріалів, придбанням нових контейнерів та сміттєвозів. І це не викликало нарікань у перевіряльниці.

А ось те, що у новий тариф закладено значне підвищення річної норми накопичення ТПВ однією особою, Світлана Рудь вважає суттєвим перебільшенням. За новою нормою споживання, один мешканець багатоповерхівки продукує 1,999 кубометрів сміття на рік, а один мешканець приватного сектору – 2,1010 кубометрів.

«Як КАТП-052810 збирається примусити у 2021 р. своїх абонентів почати викидати сміття більше на 18% по об’єму і майже у двічі більше ніж у попередні роки по вазі?» – запитується активістка.

За її словами, запропоновані річним планом на 2021 р. обсяги вивезення ТПВ від населення не базуються на фактичних обсягах цієї послуги та фактичної середньорічної норми споживання за попередні роки. До того ж, прогнозоване збільшення ТПВ від населення значно перевищують аналогічні показники для установ і підприємств. Тобто вважається, що побутові споживачі продукують більше сміття, ніж організації.

«Таким чином КАТП планує збільшити вартість послуги вивезення ТПВ для населення за рахунок безпідставного збільшення обсягу вивезення ТПВ від населення, який перевищує економічно обґрунтовані обсяги на 24%. При цьому зменшивши обсяги вивезення ТПВ від установ/організацій на 75% від економічно обґрунтованих та затверджених у ССО м. Краматорськ. Іншими словами, перекладає тягар видалення ТПВ у місті на населення», – наголошує Світлана Рудь.

Підсумовуючи, активістка рекомендує скасувати рішення виконкому № 989 від 04.08.2021 р. про встановлення тарифу на послуги з поводження з ТПВ для КАТП-052810 та визначення одиниці виміру обсягу надання послуг, як таке, що не відповідає ЗУ «Про відходи» та Постанові КМУ №1010 від 26 липня 2006 р. Також наполягає на проведенні аудиту діяльності КАТП та запровадженні належного обліку ТПВ.

Для довідки:

Комунальне підприємство КАТП-052810 надає послуги 161 576 мешканцям, з яких 105 943 – мешканці у багатоквартирному секторі та 55 633 – мешканці у приватному секторі. Також обслуговує 1385 підприємств/установ. Дані наведені на 01.04.2021 р.

КАТП надає наступні послуги:

  • вивезення твердих побутових відходів;
  • регулювання чисельності безпритульних тварин;
  • ліквідація самовільних звалищ;
  • обслуговування біотуалетів.

Окрім цього, статутом підприємства передбачено виконання ще близько 50-ти видів господарської діяльності.

Щороку підприємство отримує фінансову допомогу з місцевого та обласного бюджетів на придбання сміттєвозів, контейнерів, утримання полігону, навіть на виплату заробітної платні та на погашення податкових зобов’язань.

У 2018 році загальна сума сягала 2,8 млн грн, у 2019 – 16,4 млн грн, у 2020 – 4,8 млн грн, на 2021 рік запланована підтримка у розмірі 5 млн грн. Тобто, окрім абонентської плати, мешканці Краматорська дотують підприємство своїми податками до бюджету.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies