«Янголи міста Марії»: Полтавці вшанували пам’ять загиблих воїнів полку «Азов»

«Янголи міста Марії» – за такою назвою на Театральній площі у Полтаві відбулася фотовиставка, присвячена полеглим воїнам, захисникам Маріуполя.


На пюпітрах просто неба були встановлені портрети 112 героїв і героїнь з полку «Азов». На кожній фотографії надрукована біографія азовця – історія його життя, перерваного війною. На деяких світлинах вказані вже нездійсненні мрії бійців – бажання одружитися чи вийти заміж, побудувати дім і народити дитину.

Впродовж 86 днів бійці батальйону Національної гвардії України тримали оборону обложеного російськими військами міста. Багато з них загинули на головній оборонній позиції, на металургійному комбінаті «Азовсталь».

Всі вони віддали життя, захищаючи Маріуполь та всю Україну від російських нападників. Серед них двоє Героїв України з Полтавщини – Максим Кагал з позивним «Пістон» з Кременчука та Віталій Грицаєнко – «Гоголь» з Полтави.

Фотовиставка «Янголи міста Марії»

Виставку зорганізувала Вікторія Грицаєнко, дружина загиблого полтавця, Героя України, заступника командира полку «Азов», капітана Віталія Грицаєнка. Його тіло досі не передано рідним для поховання. Як і більшості з тих, хто є на фото.

До ініціативи долучилися інші родини та друзі бійців-азовців. Вони також не отримали тіла своїх рідних, не попрощалися з ними, не поховали на рідній землі. Таким чином близькі та рідні військових хочуть привернути увагу до повернення тіл загиблих. І роблять усе, щоб світ не забував про воїнів, які тримали Маріуполь до останнього.

Перед відкриттям виставки всіх полеглих пом’янули хвилиною мовчання та провели молебень. Рідні азовців, які приїхали з різних куточків України, запалили лампадки.

«У Полтаві на пошану загиблих воїнів полку «Азов», які до останнього тримали оборону Маріуполя, створили виставку «Янголи міста Марії». Фото надали рідні та близькі полеглих бійців. Ці світлини планують показати й в інших містах України. Всі ми – українці – вдячні героям та їхнім родинам. Вічна і світла пам’ять загиблим воїнам, захисникам Маріуполя та всієї України, які мужньо й самовіддано тримали оборону. «Азов» – сталь. Героям слава!», – наголосив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Пізніше портрети «азовців» представлять у Києві та в інших українських містах, які є вільними від загарбників. Після нашої перемоги та деокупації захоплених територій виставку організують у Маріуполі.

Дивіться також: Захисники Маріуполя мають повернутися додому живими!

Світлана Денисенко

Фото: Полтавська обласна державна адміністрація


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies