Придніпровська ТЕС все більше йде геть від антрациту

19 грудня 2017 ДТЕК Придніпровська ТЕС завершила перехід енергоблоку №8 на спалювання вугілля газової марки. Як повідомляє прес-служба ДТЕК, це вже другий енергоблок, який ДТЕК в цьому році переобладнала з імпортного антрациту на вугілля марки «Г», яке видобувається в українських шахтах. У жовтні був переведений на нове паливо і запущений в роботу енергоблок №7. Зараз обидва енергоблоки працюють, сумарно створюючи потужність 230 МВт.

Після неодноразових скарг на дефіцит вугілля марки «А», на станції нарешті прийняли рішення нарощувати виробництво електроенергії для енергосистеми країни з українського вугілля. Наразі антрацитові блоки станції включаються в роботу у разі дефіциту потужностей в енергосистемі.

Результатом роботи двох енергоблоків ДТЕК Придніпровської ТЕС на газовому вугіллі стане скорочення споживання антрациту на 80 тис. тонн на місяць, а це означає відмову від одного судна з імпортним вугіллям щомісяця.

Енергетики, тим не менш, в котре розповідають про складнощі, з якими вони зіткнулися при переоснащенні енергоблоків. За їх словами, спалюванню енергоблоками ДТЕК Придніпровської ТЕС вугілля газової марки передувало складне технічне переоснащення пилесистем блоків. Змінено системи сушки вугілля і подачі готового пилу в котел, встановлена рециркуляція сушильного агенту, модернізовані пальники котлів. Для реалізації проекту було задіяно понад 300 співробітників станції та підрядних організацій. Згідно інформації від прес-служби, інвестиції склали близько 300 млн грн.

«Проект ставив перед компанією складні виклики. Достатній рівень пожежної безпеки при приготуванні і подачі палива в котел – це була наша основна задача при реалізації даного проекту, адже саме газове вугілля відрізняється від антрациту високим рівнем займання. Переоснащення пилесистем 7-го і 8-го енергоблоків можна назвати рекордним для всієї України: переобладнання виконано за шість місяців. Тепер жителі Дніпра можуть бути впевнені в успішному проходженні опалювального сезону, а робота енергосистеми України буде більш стабільною», – ділиться історією «битви за економію» директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Сергій Дегтяренко.

За словами енергетиків, перехід ТЕС на нове проектне паливо принесе і екологічний ефект. Згідно з проектом, при спалюванні енергоблоками газового вугілля очікується зниження викиду таких речовин, як діоксид сірки і оксид азоту. Скорочення викидів в порівнянні з спалюванням антрациту по кожному з переведених енергоблоків складе близько 1,1 тис. тонн на рік.

У наступному році ДТЕК планує перевести на газове вугілля ще 2 блоки Придніпровської ТЕС.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies