Росія та ЛДНР на порозі нової кризи

Як показують останні події, внутрішня ситуація на «території» самопроголошених республік Донбасу та ситуація на світовій арені навколо Росії є напрочуд негативною для них.

«Добровольців стає менше і менше. Багато людей намагаються уникнути призову в ці організації. Їм доводиться залучати навіть дітей, щоб навчити їх військовій справі. Не можна припускати, що РФ з радістю дає їм людей. В основному це офіцери, які здійснюють контроль над діяльністю цих угруповань, їх забезпечення. Там велика проблема з особовим складом», – розповів в інтерв’ю виданню «Обозреватель» колишній перший заступник міністра оборони України Анатолій Лопата.

Водночас він каже, що незважаючи на мобілізацію, якихось масштабних наступальних дій чекати не варто, оскільки сил для цього у супротивника не вистачить.

За думкою генерала повернути Донбас можна буде за 3 роки завдяки міжнародної допомоги Україні та при політичному тиску на РФ. Все залежить, насамперед, від позиції США та Європи. Тут важлива їхня спільна підтримка, бо Росія зазнає поразки в мирному протистоянні – санкції істотно б’ють по російській економіці.

Саме в цьому і полягає надія на те, що час працює на Україну. Але і внутрішня ситуація в РФ теж говорить про те, що люди там дозрівають.

Водночас стало відомо, що Євросоюз прийняв рішення продовжити санкції проти Росії ще на півроку. Як зазначили у Брюсселі, це пов’язано з невиконанням умов Мінських угод. Євросоюз на півроку продовжив дію секторальних економічних санкцій проти Росії, термін дії яких закінчувався в кінці липня. Тепер обмеження будуть діяти до 31 січня 2019 року. Про це повідомила в четвер прес-служба Ради ЄС.

«5 липня 2018 року Рада продовжила економічні санкції проти окремих секторів російської економіки до 31 січня 2019 року», — йдеться в заяві європейського органу.

Зазначається, що продовження санкцій послідувало після подання в кінці червня в Європейській раді доповіді президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера ФРН Ангели Меркель про стан виконання Мінських угод, з якими пов’язані обмежувальні заходи.

Рішення було прийнято одноголосно. Обмежувальні заходи зачіпають фінансовий, енергетичний та оборонний сектори, а також область товарів подвійного призначення.

Правда у відповідь на це в МЗС РФ заявили, що Європа втратила ще одну можливість налагодити відносини з Москвою, підкресливши, що Київ блокує процес врегулювання ситуації на сході України.

Президент України Петро Порошенко подякував європейським країнам за продовження антиросійських санкцій. Відповідний запис глава держави зробив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Порошенко написав, що високо цінує солідарну підтримку, яку держави-члени Європейського союзу надають «незалежності і територіальної цілісності України». Український президент зазначив, що має намір продовжити роботу з лідерами ЄС над виробленням стратегії протидії «російській загрозі».

У свою чергу російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський вважає, що результатом зустрічі у Фінляндії глави Білого дому Дональда Трампа і президента РФ Володимира Путіна може бути якесь «глобальне політичне потепління».

Він вважає, що в обмін на якщо не юридичне, то хоча б фактичне визнання Криму російським у питанні Донбасу на поступки може піти Путін.

«Перше – спочатку широка автономія Донбасу, як записано в Мінських угодах. Потім введення на територію Донбасу військ ООН, причому не тільки на лінію розмежування, але теоретично можна на всю територію Донбасу. Третій етап – евакуація звідти бійців за російський світ, письменник [Захар] Прилепін вже все, що міг, написав, решта допише вдома. І разом з письменником Прилепіним евакуюються його герої, включаючи навіть героя №1 [ватажка «ДНР» Олександра] Захарченко. Після чого межа закривається, автономний Донбас залишається раною на тілі України, і нехай вони самі з ним страждають», – передав логіку глави Кремля публіцист.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies