Save the Children: З 24 лютого українські діти провели в укриттях близько 920 годин

Від початку повномасштабної війни сигнал повітряної тривоги в Україні пролунав понад 16 тисяч разів.

У Донецькій та Запорізькій областях їхня тривалість перевищила 1100 годин.

Якщо брати до уваги загальні підрахунки, то у підземних укриттях діти в Україні провели приблизно 920 годин. Тобто понад 38 днів.

Такі дані наводить гуманітарна організація Save the Children.

В організації підрахували, що протягом минулого року, починаючи з 24 лютого, в Україні сирена пролунала понад 16 тисяч разів. Зокрема, у Харкові впродовж цього періоду часу оголосили понад 1700 повітряних тривог, що загалом тривали понад 1,5 тисячі годин. У Донецькій та Запорізькій областях їхня тривалість перевищила 1100 годин.

«Уздовж лінії фронту на південному сході України майже не припиняються обстріли. Сім’ї там були змушені покинути свої будинки (багато з них зараз зруйновані) і жити під землею без елементарних зручностей, включаючи електрику, воду та опалення», – йдеться у звіті.

У матеріалі також вказується, що у середньому повітряні тривоги в Україні тривають близько години. Проте у разі великих ракетних атак родинам із дітьми доводиться перебувати аж до 8 годин під землею. При цьому зазвичай ідеться про підвали житлових будинків та інших споруд, а у великих містах про станції метро або підземні паркінги. І це пов’язано з тим, що облаштованих сховищ в Україні вкрай мало.

У звіті Save the Children «Велика втрата» (The Heavy Toll) вказані катастрофічні наслідки року війни в Україні для дітей. Зокрема, у ньому ідеться про те, що постійний стрес (через обстріли, ракетні атаки, розлуку з близькими та друзями, евакуацію тощо), вкрай важко подолати. Це має істотний ризик розвитку психічних розладів.

«Торік конфлікт в Україні переріс у повномасштабну війну, що докорінно змінила життя мільйонів дітей. Тисячі родин були змушені покинути домівки і тікати від жахіть, що приносить із собою війна. Діти бачили, як їхні будинки та школи руйнують ущент, а їхні рідні гинуть від безперервних обстрілів. І поки війна триває, стражданням малечі не буде краю. Діти не починали цієї війни, але саме вони платять за неї найвищу ціну», – зазначила директорка Save the Children в Україні Соня Куш.

Організація наголошує на необхідності дотримання зобов’язань, які на сторони покладає міжнародне гуманітарне право та основоположні закони із прав людини. Винні в порушеннях щодо дітей мають бути притягнуті до відповідальності.

Від самого початку війни, з 2014 року, гуманітарна організація Save the Children працювала на сході України. Від 24 лютого 2022 року програми вони розгорнули по всій країні і вже надали допомогу більш як 800 000 людей, з яких понад 400 000 – діти.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies