Ще одне місто долучається до бюджету участі

Партиципаторне бюджетування, як світовий досвід щодо залучення громади до вирішення важливих питань життєдіяльності міста, відтепер у Покрові (Дніпропетровська область). Така форма співучасті громадян вже цілком успішно втілена в кількох містах Дніпропетровської області. Невдовзі до них долучиться Покров. Про це повідомляє прес-служба міського голови.

Днями з механізмами Громадського бюджету знайомили покровчан експерти ГО «Платформа Громадський Контроль». Перший практичний тренінг, організований за спільної з міською владою ініціативи, не залишився поза увагою городян. Ознайомитися з принципами Бюджету участі прийшли представники громадських організацій, освітньої сфери, ОСББ, які прагнуть реалізувати проекти розвитку в рамках бюджету 2017 року. Для експертів «Платформи Громадський Контроль» це вже не перший досвід, тож розмова торкалася практичної сторони реалізації партиципаторного бюджетування.

Не лише міжнародна, а й вітчизняна практика запровадження Бюджету дає підстави говорити про успішність починання. На сьогодні вже 40 міст України пішли шляхом активного залучення громади до вирішення важливих питань, розподілу коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення життєвого простору.

У Покрові на реалізацію ініціатив в рамках Бюджету участі у 2017 році передбачено 100 тис. грн. Зазначалося, що ці кошти повинні мати практичне застосування. Вони можуть вирішувати як локальні проблеми: освітлення, ремонту пішохідних доріжок чи дитячих майданчиків, так і реалізовувати культурно-просвітницькі ініціативи – створення культурних об’єктів, місць дозвілля.

Головна вимога: актуальність піднятого питання. Реалізація проектів може відбуватися лише на території міста, не передбачає співфінансування. Безпосередньо мешканці визначатимуть пріоритетність, голосуючи за проекти.

Ідеї, за які віддадуть найбільшу кількість голосів містяни, будуть втілені у життя у 2017 році. Отже, вже розпочинається етап написання проектів. Наступний тренінг, що відбудеться у 20-х числах серпня, присвятять саме цій темі.

«Ми очікуємо на цікаві концептуальні ідеї. Покров показує активність у питанні впровадження Бюджету участі, зацікавленість як з боку громадськості, так і влади», – зазначив експерт «Платформи Громадський Контроль» Іван Васючков.

Представники громадських організацій, ОСББ, підрозділів сфери культури, освіти теж зазначали, що налаштовані на серйозну роботу, подібні тренінги допоможуть втілити намічене. Серед планів – будівництво ігрових та спортивних майданчиків, облаштування прибудинкової території, переоснащення дитячого садочка, будівництво пандуса у місцях загального користування для людей з обмеженими фізичними можливостями та ін..

«Радує активність покровчан, їхнє бажання запроваджувати цікаві ідеї. Сьогодні це вже ознака Покрова, який обрав шлях змін – покращення життєвого простору. Громадський бюджет один з механізмів залучення громади до вирішення нагальних питань», – підкреслив міський голова Олександр Шаповал, – «На наступний рік при формуванні бюджету – 2018, буду виходити до депутатів з пропозицією збільшити суму Бюджету участі, адже це прямий діалог між владою та громадою, який дасть можливість виявити й реалізувати нові ініціативи щодо подальшого розвитку міста».


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies