Схід України перетворюється в найбільш замінований регіон в світі

Від вибухів мін за три роки збройного конфлікту на Донбасі постраждали більше тисячі військовослужбовців і цивільних осіб. Найгостріша ситуація спостерігається з замінованими територіями на лінії розмежування, включаючи контрольно-пропускні пункти. Так з липня 2014 роки від розривів мін на Донбасі 701 військовий отримав поранення, а 199 загинули. Вже з початку 2017 року від вибухових пристроїв постраждало 134 військових, 34 з яких загинули.

Є жертви і серед мирного населення, так, з 2014 постраждало 161 осіб, з них 23 – діти. Загинуло 50 дорослих і четверо дітей. З початку 2017 року загинуло 29 дорослих та п’ятеро дітей. Такі дані наводяться в останньому звіті помічника генсекретаря ООН з гуманітарних питань Урсули Мюллер, передає Deutsche Welle.

Однак до сих пір в Україні немає точних карт мінувань і закону про протимінну діяльність. Поки влада в Києві міркує, що з цим робити, число жертв зростає.

Оксана Нежальська одна з тих, хто потрапив в цю сумну статистику. Три роки тому, автомобіль, в якому вона їхала додому, переїжджаючи через залізничний переїзд поблизу міста Антрацит Луганської області, підірвався на міні. В результаті вибуху жінка втратила обидві ноги.

«Це була звичайна дорога, по якій ми їздили три рази в тиждень в далекі села, розвозили продукти… Жінка, яка їхала разом зі мною, загинула. А все моє життя змінилося в одну секунду», – неохоче згадує Оксана Нежальська.

Зараз вона проходить реабілітацію під Києвом, вчиться пересуватися на візку і ходити на протезах. Жінка мріє повернутися в Луганську область, але боїться. «Там стільки закладено цієї вибухівки всюди, люди підриваються в полі на комбайні, або елементарно, коли йдуть в ліс за грибами», – каже Оксана.

Близько 7 тисяч квадратних кілометрів територій Донецької і Луганської областей, які повернули під контроль українського уряду, усіяні мінами і вибухонебезпечними предметами – таку інформацію надає Міністерство оборони України. В ООН заявляють, що схід України стрімко перетворюється в один з найбільш замінованих регіонів в світі через бойові дії на Донбасі.

Згідно з інформацією Міноборони України, в даний час очистити від хв вдалося лише близько 25 гектарів сільськогосподарських угідь, 70 гектарів акваторії, 1152 км автомобільних, а також 712 км залізничних колій. І це тільки контрольована урядом територія, доступна для моніторингу та розмінування.

Заміновані поля і дороги на сході країни можуть стати для України бідою на десятиліття. Національний менеджер з питань економіки навколишнього середовища та військово-політичних програм координатора ОБСЄ в Україні Ярослав Юрцаба вважає, що для очищення всієї замінованої території на контрольованих і неконтрольованих ділянках потрібно 15-20 років. І це за умови, що бойові дії будуть припинені до кінця цього року.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies