«Сіра зона» повертається в Україну

Радник президента України Юрій Бірюков заявив, що Збройні Сили України взяли під контроль і звільнили від проросійських бойовиків майже всю “сіру зону” на Донбасі.

Про це він сказав в ефірі на телеканалі “Прямий”.

«Від того стану, в якому ми почали в травні 2014 року, дві третини території (Донбасу – ред.) були звільнені. Практично вся «сіра зона» звільнена та взята під контроль», – заявив Бірюков.

Поняття «сіра зона» з’явилося у 2014 році після підписання Мінського протоколу. Це нейтральна територія по обидві сторони від лінії фронту.

У Мінських домовленостях і розпорядженні Кабінету міністрів є перелік населених пунктів, за якими проходить лінія розмежування, відповідно, які розташовані в «сірій зоні». Юридично всі вони підконтрольні Україні, фактично – не завжди.

Заява радника президента України викликала незадоволення в Російській Федерації. Так, член Ради Федерації РФ Ігор Морозов стверджує, що ця територія постійно переходить з рук в руки, передає RT. Російських політиків, очевидно, розлютили заяви української влади про успіх на фронті.

«Це не грає важливої військової ролі, окремі ділянки нейтральної смуги переходять з одних рук в інші – це перманентний процес. Зараз, мені здається, заява офіційних осіб Києва свідчить тільки про одне – про бажання виправдати воєнний стан. Київ перебільшує, «сіра зона» переходить з рук в руки частинами. Так було протягом останніх двох років, коли підрозділи ЗСУ почали порушувати Мінські угоди», – спробував пояснити провал терористів Морозів.

Також у самопроголошеній ДНР та РФ продовжують вигадувати та ретранслювати фейки.

Так, у ДНР заявили начебто на Донбасі у складі ЗСУ воюють багато представників терористів ІДІЛ, та що Україна нібито з радістю приймає таких злочинців у свою армію.

У свою чергу російський економіст Андрій Ілларіонов заявив, що Кремль запустив масовану дезінформаційну кампанію щодо прогнозування реального початку воєнних дій в Україні.

«Власне, а навіщо Кремль залякував народ?» — запитує він.

Економіст також нагадав, що РФ заявляла про повномасштабну війну проти України 25 грудня.

Так, Ілларіонов у своєму пості вказав заяви росіян про можливі наступи.

Військовий експерт генерал-лейтенант РФ Юрій Неткачев заявляв, що в напрямку Сімферополя з боку Чонгара та Каланчака піде удар декількох бронетанкових з’єднань армії України:

«У районі Турецького валу і далі на південь місцевість відкрита».

Представник «управління народної міліції ДНР» Едуард Басурін називав точну дату українського наступу під Маріуполем — 14 грудня.

У МЗС РФ стверджували, що Київ планував наступ у районі Перекопського перешийка, який з’єднує Крим із материком 24-25 грудня.

Крім того, була інформація, що Київ має намір влаштувати збройну провокацію на лінії зіткнення з метою, щоб, скориставшись введеним, зокрема в Донецькій і Луганській областях, режимом воєнного стану, організувати стрімкий наступ на Маріупольському напрямку з метою захоплення території Приазов’я і виходу на кордон з Росією.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies