Скажи ДОСИТЬ!: на Полтавщині та Харківщині реалізують проєкт з фінансової незалежності жінок, які постраждали від насильства

Чи важливо зараз говорити про домашнє насильство та відносини в сім’ї, коли в країні йде повномасштабна війна? Чи на часі проводити зустрічі для жінок, підтримувати психологічно, допомагати змінити життя?

Відповідь однозначна: а коли, як не зараз, коли жінки стали більш вразливими, а таке явище, як сексуальне насильство, стає вже звичним для нас? У цьому впевнилися представниці полтавської громадської організації «Інша жінка», запроваджуючи програму підтримки для жінок – як місцевих, так і вимушено переміщених, які знайшли прихисток у Полтавській та Харківській областях.

Насильство психологічне, сексуальне, економічне

Майже щодня наше суспільство стикається з різними проявами домашнього насильства. Чоловік контролює твої витрати, виступає проти твого навчання або забороняє працювати – це прояви економічного насильства в сім’ї. На роботі керівник принижує тебе, погрожує покаранням або постійно критикує – так проявляється психологічне насильство. Про фізичне насильство та синці на тілі годі й говорити – ще до війни мільйони жінок кожен день страждали від проявів домашнього насильства.

Кожен з нас іноді не зовсім розуміє який вплив має стан незахищеності жінки на власну психіку та психіку власних дітей. За статистикою діти, які зростають в таких сім’ях, у дорослому віці повторюють патерни поведінки своїх батьків, і, як наслідок, маємо замкнене коло, яке потрібно нарешті розірвати.

Саме з цією метою громадська організація «Інша Жінка» в партнерстві з Фонд народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine в рамках програми «WE ACT: Діємо задля жінок та їхніх можливостей» реалізує двоетапну програму підтримки для жінок, які постраждали від домашнього, гендерно зумовленого насильства та є в зоні ризику.

Проговорити проблему, щоб стати сильнішою

Перший етап проєкту – зустрічі з жінками в територіальних громадах Полтавщини та Харківщини – триває вже півтора місяця. За цей час команда проєкту відвідала 11 громад, 7 на Полтавщині та 4 на Харківщині. Сучасні реалії вносять свої корективи, тому через активні обстріли критичної інфраструктури виїзди в громади Харківської області були перенесені на 2 тижні, але навіть в таких умовах команда проєкту виїжджає на всі заплановані зустрічі, бо знає, що в кожній громаді на неї чекають жінки, яких важливо підтримати та допомогти.

Найголовніші завдання, які реалізуються під час зустрічей з жінками — згуртувати їх в одну спільноту, стабілізувати емоційний стан, пропрацювати індивідуальні кейси, розробити плани індивідуальної безпеки та дорожні карти трансформації свідомості, а також провести групові практики та коучингові сесії, які дають відчуття підтримки всім присутнім учасницям.

Також учасниці з цікавістю включалися до практичних занять, бо говорять, що вже давно не мали такої можливості, відкритого спілкування в форматі діалогу, підтримки та заохочення.

Відгуки від учасниць заходів надихають на подальшу активну роботу, адже майже сто відсотків жінок, які відвідали заходи в своїх громадах, впевнені, що такі зустрічі треба проводити частіше та готові й надалі їх відвідувати.

Професійний коуч та членкиня команди спікерів Каріна Булавіна після зустрічей в чотирьох громадах Харківської області – Зачепилівській, Безлюдівській, Пісочинській та Солоницівській – відмітила активність учасниць та зацікавленість можливостями проєкту.

«Враховуючи те, що громади не лише знаходяться в зоні бойових дій, а й приймають внутрішньо переміщених осіб з деокупованих територій, проєкт ДОСИТЬ! наразі є дуже актуальним. Бо надає змогу людям покращити свій емоційний і психологічний стан, отримати нову професію та змінити своє життя. Спілкуючись з жінками, отримуємо зворотний зв’язок про важливість таких зустрічей, бо, на жаль, зараз випадків домашнього насильства стає все більше», – розповіла Каріна Булавіна.

Також дуже корисною була інформація від інспектора патрульної поліції в Харківській області Тетяни Дедюк стосовно повноважень органів Національної поліції у сфері запобігання домашньому насильству.

Зустрічі відбуваються з жінками, як місцевими, так і переселенками, оскільки одним із завдань проєкту є інтеграція жінок зі статусом внутрішньо переміщених осіб в місцеві спільноти та надання їм можливостей для подальшого розвитку.

Працювати, щоб стати незалежною

Незабаром розпочнеться другий етап проєкту. Він передбачає навчання жінок трьом прикладним професіям та допомогу їм в працевлаштуванні за обраною спеціальністю. Фінальний відбір жінок для участі в цьому етапі ще попереду, але якщо ви зацікавлені вже зараз отримати детальну інформацію і мешкаєте в Полтавській або Харківській областях, то заповніть реєстраційну форму за цим посиланням https://forms.gle/GfJfwqUGhuwSan5y9.

Психологиня Юлія Карпенко, яка також працює над реалізацією проєкту, впевнена, що допомогти можна лише тим, хто готовий діяти і змінюватись. І дуже багато залежить від стану самої жінки (ментального, психоемоційного, фізичного).

«Тому на практичних заняттях у нас були медитації, флоротерапія, кольоротерапія, метафоричні карти, групова практика «Сила в мені очима інших людей». Говорили про те, що нам допомагає владнати з емоціями, самоцінність, любов до себе. А ще багато сміялись, часом плакали… читали вірші, аналізували своє життя в теплій дружній атмосфері», – згадує Юлія Карпенко.

Інша жінка – це сильна жінка

Керівниця та засновниця ГО «Інша жінка», активна підприємиця Юлія Цибульська наголошує, що у самій назві організації криється сенс її діяльності – допомога жінкам.

«Починаючи з 2018 року громадська організація «Інша Жінка» підтримує, захищає та допомагає жінкам. Ми знаємо все про потреби жінок, особливо зараз, коли немає часу ні на що, окрім як діяти швидко, тут і зараз. Бо це питання виживання людей, мам із дітьми, літніх жінок, які мають інвалідність та не здатні обслуговувати себе самі. Наш проєкт ДОСИТЬ! – це точка опори, яку ми надаємо жінкам, аби не лише допомогти психологічно витримати події сьогоднішнього дня, Дати поштовх до дій», – наголошує Юлія Цибульська.

Головна задача, яку ставить перед собою команда ГО «Інша жінка» – провести немов за руку жінок шляхом відновлення як себе, так і своєї спроможності заробляти на життя та утримувати себе, своїх дітей.

«Ми ніколи не робили заходи заради заходів. В моєму телефоні сотні світлин жінок, яких я зустріла завдяки нашим проєктам та які кардинально змінили життя. Вони продовжують свій шлях вперед попри все. А коли відчувають втому, то вони знають про наш чат «Інша Жінка», де всі питання можуть бути вирішені шляхом одного, двох чи трьох рукостискань. Наш девіз: тому що жінка підтримує жінку, а не навпаки. І це дійсно так!», – підкреслила очільниця організації.

Більше про громадську організацію можна подивитись на сайті. Неодмінно долучайтеся до спільноти «Інша Жінка» в соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм, аби бути першими в курсі останніх новин та проєктів.

Світлана Денисенко

Проєкт реалізується в рамках програми WE ACT: Діємо задля жінок та їхніх можливостей, яка впроваджується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Відстежуйте події, що відбуваються в Україні, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies