У Сєвєродонецьку відкривається безкоштовний освітньо-культурний простір

Курс англійської для дорослих та дітей, підготовка до ЗНО з української мови та літератури, а також із математики для підлітків, психологічна реабілітація для ветеранів, творча майстерня для дітей, IT-курс для підлітків із малозабезпечених сімей та українська для держслужбовців – саме з цього починає свою роботу в Сєвєродонецьку Гончаренко центр education and culture.

Сєвєродонецьк адміністративний центр Луганської області. Він неодноразово ставав лідером у рейтингу міст обласного значення та районів Луганської області за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку, який проводить Департамент економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму. Та чи отримують мешканці міста культурні й освітні послуги, які мають бути в кожному обласному центрі?

Попри це, реальність така

У місті з населенням 106 тисяч осіб 1 художня школа та 1 школа мистецтв, 2 музичні школи та 2 учбових центри. Цілком зрозуміло, що місту критично не вистачає сучасних та модернізованих освітніх закладів.

За результатами ЗНО 2021 року, з 813 учнів, які складали іспит з Історії України, бар’єр подолали 506. Англійську мову з 506 підлітків склали 399, а прохідний бар’єр з української мови змогли подолати 836 підлітків з 1074. Результати з математики: з 857 зареєстрованих її здали 554 (дані з zno.testportal.com.ua).

Ось що кажуть про рівень освіти місцеві жителі.

Наталія, 37 років: «Якість освіти нульова, хоч діти не вилазять із домашніх завдань. Існує негласний рейтинг шкіл. Все, що якісне дороге та приватне».

Світлана, 28 років: «Дуже складно розкачувати молодь. Якщо за дітьми не стоїть активний і вмотивований дорослий, то дуже швидко запал та цікавість спадають. Підліткам цікаво йти не за знаннями в чистому вигляді, а за розумінням і за дотичністю до якоїсь мікроспільноти. Підлітки самі не знають, чого хочуть і що було б їм корисним».

Павло, 16 років: «Все одне й те саме: школа/репетитор/спортивна секція/на вихідні з друзями потусити. Головне якось здати ЗНО. Куди по балах пройдеш, туди й підеш. Навіть якщо не подобається спеціальність вступаєш, бо математику провалив, а на бажану спеціальність не дотягуєш за балами».

Руслан, 32 роки: «Нічого не змінюється з роками. Для креативних та творчих тут роботи немає, треба їхати до інших міст».

Саме тому доступність неформальної освіти стає пріоритетом!

Що пропонує Гончаренко центр

Це перша мережа безкоштовних освітньо-культурних просторів, де кожний охочий може отримати сучасну якісну освіту: вивчити англійську, пройти тренінги з профорієнтації та підготуватися до ЗНО, а також відвідати заняття з фінансової та медіаграмотності.

Сьогодні мережа Гончаренко центрів налічує 24 простори в 15 областях України. 13 хабів відкриті завдяки підтримці місцевих громад. У просторах викладаються англійська, китайська, французька, німецька та польська мови, пропонуються курси психологічної реабілітації для батьків дітей з інвалідністю, створюються групи для людей третього віку з метою вивчення комп’ютерної грамотності, проводяться екологічні заходи та фестивалі. У тісній співпраці з громадами осередки організовують важливі й необхідні для містян акції та навчальні програми, намагаються бути корисними та гнучкими задля більшої ефективності роботи. Основоположний принцип Гончаренко центрів: надання якісних і сучасних послуг абсолютно безкоштовно!

Засновник мережі, народний депутат Олексій Гончаренко, розповів: «Ми прагнемо, щоб люди мали можливість розвивати власний потенціал, навчатися новому й розкривати для себе нові можливості незалежно від того, де вони мешкають: у маленькому місті чи мегаполісі. Завдяки підтримці спонсорів та партнерів стало можливим відкриття таких сучасних освітніх хабів».

Коли відкриється Гончаренко центр Сєвєродонецьк?

Він вже існує! Вже розроблена освітня програма, яка передбачає, крім стандартного курсу англійської для дорослих і дітей та підготовки до ЗНО, психологічну реабілітацію для ветеранів, творчу майстерню для дітей,  IT-курс для підлітків із малозабезпечених сімей та українську для держслужбовців.

Вже зараз кожний охочий може долучитися до соціальних мереж простору , може пройти онлайн-навчання чи запропонувати свою допомогу . Пошук партнерів триває! Кожний внесок, кожна порада, кожний активний крок – усе це наближає момент, коли ми скажемо: «Гончаренко центр Сєвєродонецьк відкрито!»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies