Українці вибрали, чи залишити 8 березня вихідним

8 Березня – Міжнародний жіночий день. Це державне свято, і зазвичай в цей день встановлюється додатковий вихідний.

Питання скасування святкування в Україні Міжнародного жіночого дня 8 Березня піднімалося неодноразово. Зараз воно знову стало вкрай актуальним, оскільки в Україні намагаються позбутися «радянської» спадщини.

28 лютого 2023 року у «Дії» стартувало опитування щодо того, чи залишати 8 березня вихідним днем. Голосування було ініційоване за парламентської ініціативи та реалізоване Мінцифрою спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України.

«8 березня — Міжнародний день захисту прав жінок, і виник він завдяки руху жінок за рівні права. У більшості країн це звичайний робочий день, а от у пострадянських, зокрема і в Україні, — офіційний вихідний», – йшлося в повідомленні Мінцифри.

Опитування тривало до 6 березня і стало наймасовішим — понад 2,1 млн українців висловили власну думку.

Сьогодні стали відомі результати – майже 62% людей, які проголосували в «Дії», висловилися за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем.

«Понад 2,1 млн українців взяли участь в опитуванні про 8 березня в Дії. Неймовірний результат. Наш рекорд. Більшість проголосувала за те, щоб залишити 8 березня вихідним – 1,3 млн+ голосів», – повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Більше 703 тисяч користувачів проголосували за те, щоб зробити 8 березня робочим днем. Ще 110 тисяч українців не визначені.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко додав, що результати голосування будуть враховані у Верховній Раді перед ухвалення законопроєкту про 8 березня.

Наразі планується розглянути проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про роботу України щодо встановлення українських свят. У ньому йдеться зокрема й про перенесення святкування «жіночого дня» на 25 лютого. Депутати пропонують встановити День української жінки, який відзначатимуть в день народження нашої видатної співвітчизниці – Лесі Українки.

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies