Уряд розширив допомогу двом категоріям українців

Кабінет міністрів прийняв постанову, яка розширює можливості призначення допомоги людям, що її потребують. Зокрема, дозволивши виплачувати допомогу для деяких ВПО, навіть якщо в родині є непрацюючі люди працездатного віку. Але вони повинні працевлаштуватись, або стати на облік як безробітні.

Як повідомила пресслужба уряду, ідеться про допомогу малозабезпеченим родинам та українцям, які повертаються в Україну з-за кордону.

Раніше малозабезпечені родини не могли отримувати грошову підтримку, якщо у складі сім’ї є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу. Таким чином родини ВПО, які перемістились і внаслідок цього втратили роботу, а також родини вимушених біженців, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там, не мали можливості отримати допомогу.

Хто і за яких умов отримуватиме виплати ВПО

Відтепер цю ситуацію з малозабезпеченими родинами та мігрантами, що повертаються з-за кордону, змінено.

Допомога призначатиметься на 6 місяців:

  • для родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ;
  • для родин внутрішньо переміщених осіб, які, внаслідок переміщення, не працювали або не сплачували ЄСВ.

В Кабміні зазначили, що аби сприяти поверненню українців до економічно незалежного і самостійного життя, виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування. Тобто, працездатні особи повинні або працевлаштуватись, або стати на облік у центрі зайнятості впродовж 2 місяців.

«Так, якщо в родині ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, після призначення допомоги малозабезпеченим вони мають протягом двох місяців після призначення допомоги сприяти своїй економічній самостійності – тобто або працевлаштуватись, або стати на облік в Державному центрі зайнятості, аби фахівці Центру допомогли таким особам знайти роботу, чи, за потреби, пройти перенавчання та перекваліфікацію», – заявили в уряді.

Читайте також: Роботодавці отримуватимуть ще більше компенсації від держави за працевлаштування ВПО

Нагадаємо, що виплати для внутрішньо переміщених осіб уряд продовжив до 1 березня, після чого отримувати допомогу будуть лише певні категорії переселенців. Виплати автоматично будуть продовжені пенсіонерам, у яких пенсія менша за 9444 гривні, людям з інвалідністю 1 та 2 груп, дітей з інвалідністю та дітям-сиротам. Передбачено й виплати для деяких інших категорій сімей, які після 1 березня можуть звертатися по відповідну допомогу.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies