В Музеї АТО побували бійці 93 бригади

До дніпровського Музею АТО завітали солдати-строковики 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Для них провели екскурсію зовнішньою та внутрішньою експозиціями, показали оновлену Діораму (про форсування Дніпра в роки другої світової війни). Захід організувала Дніпропетровська ОДА.

«Хлопці з 93-ї бригади допомагають нам проводити проект з патріотичного виховання школярів «Шляхами Героїв». З осені 2017 року на цих екскурсіях побували понад 16 тисяч дітей. На знак вдячності ми запросили солдатів-строковиків 93-ї до Музею АТО. Адже тут увічнена пам’ять про їхню військову частину, бойових командирів та товаришів, – сказав радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Фанигін. – Для нас було честю створити цей музей, аби кожного дня пам’ятати наших героїв»

Хлопці – вперше на такій екскурсії. Після відвідування зовнішньої експозиції знайомляться із внутрішньою частиною музею, – вона присвячена громадянському подвигу мешканців Дніпропетровщини: військовим, волонтерам, журналістам, медикам та донорам. Далі – зала пам’яті загиблих захисників Батьківщини.

«До болю знайома обстановка. У Залі пам’яті побачив світлини хлопців, разом з якими служили. Вони загинули, – поділився солдат 93-ї бригади Тимур Куценко. –  У перший рік війни, коли ми приїздили до мирного Києва, мало хто розумів, що насправді відбувається на Сході. Саме тому такі музеї дуже потрібні нашій країні: аби кожен знав та пам’ятав про це»

Побували хлопці й у кінозалі, де одразу на чотирьох стінах транслюють документальний фільм про події на Донбасі. Під час показу хлопці ледь стримували емоції.

«Я вражений. Музей дійсно зачіпає за живе. Коли проходиш повз експонати, ніби знову переживаєш ті події. Потрібно доносити інформацію, щоб люди бачили і розуміли, що насправді відбувається у нашій країні», – розповів солдат 93-ї бригади Віталій Томак

Наступна зупинка – діорама «Битва за Дніпро». Унікальне полотно, створене ще у 70-х роках ХХ століття, нещодавно відреставрувала Дніпропетровська ОДА: оновлено предметний план та художнє полотно, з’явилися мультимедійні екрани та нові експонати.

Цей етап екскурсії також вразив військових.

Зовнішню експозицію Музею АТО Дніпропетровська облдержадміністрація створила у 2016 році, внутрішню – у січні 2017-го.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies