В Україні починаються масові перевірки переселенців

Внутрішньо переміщених осіб перевірять за місцем їхньої реєстрації і у разі їх відсутності соціальні виплати будуть припинені. Такі перевірки переселенців пов’язані з великою кількістю повідомлень про відсутність ВПО за місцем вказаної реєстрації.

Про це повідомив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що такі масштабні перевірки зумовлені отриманням великої кількості повідомлень про те, що багато українців не перебувають за місцем фактичної реєстрації.

«Ми запроваджуємо систему перевірок за ризик-орієнтованим принципом. Ми хочемо зрозуміти, яким чином виконується норма законодавства стосовно інформування державних органів про переміщення таких осіб», – пояснив заступник голови Мінсоцполітики.

Також Музиченко нагадав, що законодавством передбачено те, що переселенці зобов’язані інформувати відповідні органи про зміну місця перебування або про повернення до місць постійного проживання. Крім того, втрачають статус внутрішньо переміщених осіб люди, які виїхали за кордон.

Зазначимо, що наприкінці жовтня про початок перевірки переселенців повідомив глава Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Він зазначив, що соціальні служби незабаром почнуть ходити за адресами, за якими зареєструвалися переселенці.

«Це робиться для того, щоб розуміти, чи таким людям продовжувати соціальні виплати», — пояснив він.

Коваль також зазначив, що у разі, якщо співробітники соцслужби не застануть переселенців удома, вони мають протягом 10 днів прийти до органу соціального захисту населення, в якому зареєстровані, щоб знову пройти ідентифікацію.

Якщо цього не зробити, виплату соціальної допомоги буде припинено.

«Якщо ви змінили адресу свого первісного переміщення, зверніться до органів соцзахисту або ЦНАП. Там ви зможете отримати довідку ВПО із зазначенням актуальної адреси проживання», — порадив Віталій Коваль.

Крім того, про початок перевірки переселенців вже повідомила пресслужба Житомирської ОВА.

Правозахисники звернулися до Мінсоцполітики щодо перевірки переселенців

Коаліція організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України виступає проти таких перевірок. Правозахисники вважають, що проведення вибіркових перевірок є невиправданим в умовах воєнного стану та протиправним відповідно до рішень судів щодо подібної практики в минулий період.

«ВПО стикаються із суттєвими складнощами в повідомленні уповноважених органів про зміну місця проживання. Беручи до уваги умови воєнного стану, періодичні обстріли цивільної, енергетичної та критичної інфраструктури, ВПО з огляду на ризики для їхнього життя та здоров’я можуть бути позбавлені протягом тривалого часу можливості повідомити уповноважені органи про зміну місця їхнього проживання. Послуга зміни місця проживання наразі недоступна в мобільному застосунку “Дія” попри повідомлення про планове оновлення в цій частині (наразі відбувається тестування даного функціоналу)», — йдеться у зверненні правозахисників до Мінреінтеграції та Мінсоцполітики.

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Прегелянути коментарі (2)

Цей сайт використовує cookies