В Україні запустили процедуру компенсації за розмінування сільськогосподарських земель для фермерів

Для фермерів, землі яких розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності, Уряд ухвалив рішення щодо компенсації. Також на відшкодування можуть розраховувати і ті, хто планує розпочати розмінування власних або орендованих сільськогосподарських ділянок. Про це повідомляють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Нещодавно у Кабінеті Міністрів України ухвалили рішення, яким передбачається компенсації фермерам, землі яких розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності. Право на це мають лише ті сільськогосподарські виробники, ділянки яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій. В Уряді планують відшкодувати 80% вартості розмінування. Фермери, землі яких очистили у період із 24 лютого 2022 до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати відповідні заявки.

«Для України це критично важлива задача, тому що велика територія нашої держави потенційно замінована. Заміновані, зокрема, поля, які не можуть використовуватися аграріями, як наслідок, це все має значний вплив на економіку», – зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Для того, щоб отримати компенсацію за розмінування, необхідно заповнити відповідну заявку та надіслати її на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування: compensation@uachd.org. Також потрібно додати копії документів, що підтверджують факт розмінування, а саме:

  • договору на надання послуг із розмінування;
  • акта наданих послуг;
  • документа, що підтверджує здійснення розрахунків за надані послуги.

Після цього Центр гуманітарного розмінування перевірить документи і передасть їх на розгляд Комісії при Мінекономіки, яка і ухвалить вже фінальне рішення. Фермери, які планують розмінування своїх земель, можуть подавати заявки через Державний аграрний реєстр. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку. На відшкодування за розмінування у бюджеті поточного року передбачено три мільярди гривень.

Читайте також: В Україні за 4 місяці розмінували 108 тисяч гектарів земель сільгосппризначення


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies