Війна завдає шкоди природі Донеччини

Збройний конфлікт на сході України негативно позначається на стані природних заповідників. Про це на прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі повідомив Віталій Залевський, начальник відділу природно-заповідних територій департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації.

«Ми провели аналіз можливих пошкоджень на території охороняємих об’єктов природно-заповідного фонду Донецької області. Було виявлено, що пошкоджені лісові насадження в Національному парку «Святі гори», а саме в Святогірському лісництві, Краснолиманському лісгоспі, а також на окремих степових ділянках в Бахмутському районі», – уточнив Віталій Залевський.

За інформацією Залевського, біля села Закотне, де велися активні бойові дії, зафіксовані пошкодження на ділянці «Крейдяна флора». «В результаті розривів снарядів там залишилася велика кількість пошкоджень степових ділянок. Крім того, є ймовірність, що деякі ділянки заміновані. Там працюють фахівці, які проводять обстеження території. На сьогодні поки нічого не виявлено», – повідомив керівник відділу.

Проведення антитерористичної операції та пов’язана з цим заборона на полювання привела до неконтрольованого зростання числа диких тварин і птахів в лісових масивах. На дорогах між населеними пунктами нерідко можна зустріти фазанів, куріпок, зайців, косуль.

«Якщо брати в цілому всю територію Донецької області, яка контролюється українською владою, то з початку бойових дій у нас було заборонене полювання. Завдяки цьому кількість тварин значно збільшилася. Тому, коли їдеш по дорогах Донеччини, вже не диво, коли виходять фазани, косулі, зайці, кабани. Це один з показників, що фауна якимось чином стабілізувалася і навіть збільшила чисельність», – сказа Віталій Залевський.

Збільшення популяції диких тварин має негативні сторони. За словами фахівця заповідного фонду, дикі кабани в пошуках їжі ушкоджують лісові культури. «Я не прихильник полювання, але в певних угіддях чисельність кабанів дуже збільшується, і вони вже ушкоджують лісові культури. Ви ж знаєте, як кабан шукає собі їжу – риє, риє, риє, знищуючи коріння, обдираючи кору і так далі. Таким чином, якісь певні регламентовані заходи повинні бути, але у нас вони не проводяться», – сказав Віталій Залевський.

Тим часом, навіть в умовах збройного конфлікту природні заповідники Донеччини залишаються в зоні уваги обласної влади. Збільшується площа заповідників, в розвиток природних територій вкладаються чималі кошти. Так, тільки на утримання двох об’єктів – регіональних ландшафтних парків «Краматорський» і «Клебан-Бик» в цьому році виділено 30 мільйонів гривень.

Адміністрація парків проводить рекреаційну та просвітницьку діяльність. Обладнуються місця відпочинку, кемпінги, велосипедні доріжки, туристичні стежки. Для школярів організують виїзні уроки та екскурсії.

У той же час три регіональних ландшафтних парки залишилися на непідконтрольною території. Фахівці-екологи не мають до них доступу, тому не можуть достовірно оцінити ситуацію. «Нам доводиться отримувати відомості з інтернету про те, що там відбувається, але вплинути ми ніяк не можемо», – констатував Віталій Залевський.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies