Вибори в сільських громадах Донеччини проходять у штатному режимі

Для частини сільських ОТГ Донецької області це вже другі місцеві вибори. День голосування розпочався спокійно, до опівдня без порушень та позаштатних  ситуацій, розповідають у територіальних виборчих комісіях.

Шахівська ОТГ – єдина серед сільських громад, місцеві депутати та голова в яких відпрацювали повну каденцію. Перші вибори тут відбулись п’ять років тому. Наразі в Шахівській громаді 3261 виборець. На території ОТГ відкрили 8 виборчих дільниць.

Станом на 11:00 проголосували 27% виборців. На території громади нема таких виборців, які через карантин знаходиться на самоізоляції. Отже заяви на голосування вдома писали тільки ті люди, які не спроможні прийти на ділянку проголосувати.

Голову в Шахівській громаді обиратимуть серед 6 кандидатів. Балотується на посаду сільського голови діючий голова Володимир Кучеріненко, секратар сільської ради Людмила Омельченко, ще три місцевих жителя Віталій Цапко, Андрій Леонов та Валентина Середа. Є у списку Валерій Кучеренко, але ця людина шахівцям не знайома.

У Криворізькій сільській ОТГ минулі вибори були 10 місяців тому, в грудні 2019 року. То були перші вибори в ОТГ, тепер – чергові. У Криворізькій громаді проживають 3357 виборців. Усі шість дільниць відкрились своєчасно. Станом на 11:00 тут проголосували 22% виборців. Процес голосування відбувається в звичайному режимі, без скарг та порушень, розповіла голова ТВК Галина Броваренко.

Голосувати вдома виявили бажання 196 виборців. Серед них як неспроможні прийти проголосувати на дільницю, так і ті, хто захворів перед виборами і має бути вдома.

На посаду сільського голови претендують троє – діючий голова Криворізької ОТГ Анна Павлова, пенсіонерка Ріта Удовік, яка до об’єднання очолювала Криворізьку сільську раду та пенсіонерка Пітик Неонілла.

У Званівській сільській громаді – 2073 виборця. Всі три виборчі ділянки відкрились своєчасно і станом на опівдень працюють у штатному режимі.  Станом на 11:00 тут проголосували 19,7% виборців. Голосувати на дому виявили бажання 124 людини, як неспроможні, так і ті хто захворів. Усі випадки підтверджені довідкою від лікаря.

На посаду Званівського сільського голови претендують дві людини. Це діючий голова Олександр Білицький та Софія Максименко, яка в сусідній Соледарській ОТГ працювала у відділі земельних відносин.

У Андріївській сільській ОТГ лише 1656 виборців. Це найменше серед сільських громад, створених за попередні роки. Зранку відкрились дві дільниці – у селах Андріївка та Сергіївка. Станом на 11:00 проголосували 17% виборців. Голосувати з дому тут виявили бажання 114 виборців – за станом здоров’я або неспроможні прийти на ділянку.

На голову Андріївської сільської громади претендують троє. Це діючий секретар сільської ради Олена Нікітіна, а також  Дмитро Павлюченко та Павло Кутейко. Діючий голова Андріївської ОТГ Микола Діхтенко не балотується на цих виборах.

Різні бюлетені за різних депутатів

Жителі сільських громад також голосуватимуть за депутатів сільської ради. Їх тепер буде 22, хоча раніше було 14. У зв’язку з тим, що громади малі, депутатів обиратимуть за мажоритарним принципом.

Окрім того, обиратимуть депутатів районних рад. За новим адміністративно-територіальним устроєм Шахівська та Криворізька ОТГ тепер входять до складу Покровського району. Званівська ОТГ – до Бахмутського, Андріївська ОТГ – до Краматорського району. Депутатів районної ради обирають за новою системою, голосуючи за партію та за кандидата від партії.

Ольга Нікуліна, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies