Як отримати «ковідний сертифікат»

Незважаючи на те, що багато людей вже пройшли вакцинацію, питання про те, як отримати «ковідний сертифікат», залишається актуальним. Що потрібно зробити для отримання документу?

Що таке COVID-сертифікат?

«Ковідний сертифікат» – це документ, який підтверджує, що власник не є носієм коронавірусної інфекції. Це підтвердження статусу громадянина про негативний результат ПЛР-тестів, одужання у разі хвороби та вакцинацію.

«Ковідний сертифікат» у додатку «Дія»

Електронні дані суттєво полегшують доступ до медичної допомоги та роблять користування послугами більш зручними.

Так, єдиний портал державних послуг «Дія» надав можливість всім охочим взяти участь у бета-тестуванні формування COVID-сертифікату. Наразі він вже завершився, але на сайті пропонують слідкувати за початком чергових тестувань. Станом на початок серпня тут зареєструвалось 34650 громадян України.

Щоб отримати «ковідний сертифікат» в «Дії» потрібно завантажити застосунок, дати згоду на передачу даних і пройти верифікацію. Після цього електронна версія документа з’явиться у смартфоні.

Надалі можна буде отримати COVID-сертифікат у сімейного лікаря, з яким підписана декларація. Формування документу відбудеться на основі даних з електронної медичної картки пацієнта. Це можливо у разі наявності інформації про отримання необхідної кількості доз вакцини, негативного результату ПЛР-тесту та клінічних показань про те, що людина перехворіла на COVID-19.

Європейський «ковідний сертифікат», міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Отримати документ можуть люди, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19. «Ковідний сертифікат» для виїзду за кордон можна отримати лише в паперовій формі у сімейного лікаря. Окрім того, можна звернутися до будь-якого медичного закладу, підключеного до електронної системи охорони здоров’я. Документ ратифікований Україною та міжнародним співтовариством.

Коли можна отримати цифровий COVID-сертифікат?

Після отримання другої дози вакцини людина може надіслати запит в «Дію» щодо підтвердження і згенерувати документ у застосунку.

Водночас у МОЗ зазначають, що отримати «ковідний сертифікат» людина може через 14 днів після отримання останньої протокольної дози вакцини проти COVID-19. Окрім того, там додають, що згенерувати документ можна за наявності негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус та у разі одужання після COVID-19, якщо діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом.

«Ковідний-сертифікат» отримати можна через «Дію» не тільки в електронній, а й у паперовій формах (файл для самостійного роздруку).

Термін дії «COVID-сертифіката»

У кожного медичного документу є свій термін дії. Україна схвалила такі терміни дії «ковідного сертифіката»: для вакцинації – 180 днів, для ПЛР – 72 години. За фактом, для клінічного видужання – безстроково, як підтвердження, що людина клінічно одужала.

Варто зазначити, що «COVID-сертифікат» визнаватимуть чинним тільки у разі, якщо щеплення зроблене вакциною, яку схвалило Європейське агентство з лікарських засобів. Тест на антитіла в Євросоюзі вимагають за останні 6 місяців. Негативний тест на коронавірус має бути зроблений за 72 години перед виїздом за кордон.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies