Як побороти засилля побутових відходів

Дніпропетровщина – одна з областей України, де буде реалізований пілотний проект поводження з твердими побутовими відходами Програма «ULEAD з Європою». 17 жовтня у Дніпропетровському ЦРМС презентували проект «Покращення якості послуг в сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ», що реалізується  в трьох областях України – Житомирській, Волинській та Дніпропетровській.

«Проект передбачає навчання фахівців ОТГ основним аспектам та підходам у сфері управління твердими побутовими відходами та надання підтримки у розробці планів заходів щодо управління і сприяння міжмуніципальному співробітництву у цій сфері. На сьогодні ця проблема гостро стоїть в Україні, в тому числі в Дніпропетровській області», – розповідає Тетяна Аніщук, заступник директора проекту.

Експерти провели базовий аналіз щодо проблеми відходів в регіоні та презентували результати моніторингу.  Згідно результатів, 10% всіх громад області не мають системи вивозу сміття, майже у 70% громад відсутні пункти прийму вторинної сировини. Гостро стоїть питання стихійних звалищ – 85% респондентів, що взяли участь в опитуванні, проведеному експертами проекту в серпні цього року, говорять про випадки самостійного вивозу сміття на стихійні звалища. Серед головних проблем визначають низьку культура населення поводження зі сміттям та слабка матеріально-технічна база (брак коштів на якісне обслуговування, відсутність контейнерів для сортування сміття, та пунктів прийому вторинної сировини тощо).

Під час презентації директор департаменту екології та природних ресурсів ДніпроОДА Руслан Стрілець пояснив, як поводяться з відходами на Дніпропетровщині.

«Наразі всі стратегічні екологічні кроки на Дніпропетровщині здійснюються ДніпроОДА спільно з обласною радою. На Дніпропетровщині була введена перша обласна програма з новим підходом щодо управління твердими відходами. Її перевага у скасуванні 8 рудиментарних програм та створення однієї уніфікованої. Ми першими розробили стратегію, однак лише в трьох ОТГ регіону це функціонує. На першому місці знаходиться Зеленодольська громада. В результаті в громаді йде роздільний збір сміття, здається пластик тощо», – зазначив Руслан Стрілець.

Після презентації проекту на Дніпропетровщині на конкурсній основі відберуть до 15 ОТГ, які будуть продовжувати навчання, аби у підсумку вони змогли створити ефективні плани дій по управлінню відходами. В рамках тренінгів передбачені п’ять модулів. Наразі заявки на участь у проекті подали близько 20 представників громад.

Ініціатива також орієнтована на організацію інформаційно-просвітницьких заходів для громадян та відповідних зацікавлених осіб на місцевому, регіональному та національному рівнях. Тривалість проекту: жовтень 2018 р. – жовтень 2019 р.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies