Які є можливості для розвитку та навчання для дітей та молоді у «Шелтері переселенців Луганщини»

Мультифункціональний коворкінг для дітей, де б вони могли вчитися онлайн у своїх школах, діє у «Шелтері переселенців Луганщини». Облаштували прихисток у Дніпрі представники громадської організації з Лисичанська «Світло культури» за підтримки міжнародних партнерів. З транзитного, де переселенці могли перебувати 5 днів, шелтер став постійним місцем проживання для тих, хто тікав від бойових дій та окупації.

Коворкінг для тих, кому потрібен доступ в Інтернет

Ще влітку у шелтері стикнулись із проблемою, що переселенці з Луганщини не мають змоги виходити в інтернет, каже керівниця прихистку Ганна Рясна.  Через фінансові труднощі люди не можуть купити собі гаджет. Засновниця шелтеру – громадська організація «Світло культури» шукала партнерів, які б допомогли вирішити цю проблему та створити таку коворкінг зону, де дорослі могли б попрацювати за комп’ютером, а діти повчитися. За підтримки Програма EGAP Фонд Східна Європа прихистку подарували 5 ноутбуків та 5 планшетів.

«У рамках цієї ініціативи діти можуть навчатися. У коворкінгу працює волонтер-тренер, який два рази на тиждень розповідає про комп’ютерну грамотність. Також всі мешканці шелтеру можуть зробити ксерокопію, вийти в інтернет. Ось такі функції виконує коворкінг-зона», – розповіла керівниця «Шелтеру переселенців Луганщини» Ганна Рясна.

Загалом у коворкінгу можуть займатися 10 дітей та підлітків.

70% мешканців живуть постійно

«Шелтер переселенців Луганщини» відкрився влітку цього року. Розташувався прихисток у колишньому дитячому санаторії. За умовами, тоді люди могли перебувати тут 5 днів. Нині ситуація змінилася. Сьогодні прихисток на 30% поки є транзитним хабом, а на 70% тут живуть постійно. Загалом у шелтері мешкає 94 людини. Це переважно мами з дітьми, пенсіонери, але є чоловіки старшого віку та молодь. Більшість – переселенці з Луганщини, але тут можуть прихистити людей з інших областей, якщо вони в біді.

Для мешканців шелтеру діє цілодобовий медичний супровід. Аби це стало можливим, представники ГО «Світло культури» виграли грант та удосконалили кімнату, де працюють лікарі. Нині позмінно тут чергують три медики.

Покращили у прихистку і умови для дітей. Крім вищезгаданого коворкінгу, діє покращена кімната дитячого психологічного розвантаження.

«Завдяки проєкту місії «Проліска» там працює три людини для того, щоб мами могли залишити дітей та піти на роботу. Це такий міні дитячий садок, можна його назвати і так», – каже Ганна Рясна.

Також для дітей на вулиці облаштований дитячий майданчик за фінансової підтримки ПРООН в Україні. Крім цього, тут готують до відкриття громадський простір на вулиці для різних заходів.

Можливості для молоді

До шелтеру переїхав хаб для молоді з Луганщини. Раніше він розташовувався у приміщенні музичної школи Дніпра, але її закрили. Сам хаб створили ще раніше, як тільки обласна комунальна установа «Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень» виїхала.

Нині у хабі проводять заходи із соціального згуртування, тренінги, зокрема, на яких розповідають, як відкрити власну справу.

«Ми зараз плануємо відкриття трьох мобільних офісів молодіжних рад Луганщини. Майданчики будуть у Дніпрі, Івано-Франківську та Чернівцях. Це хаби, де молодь могла б мати власні робочі місця і працювати. «Родзинкою» такого хабу в Дніпрі буде студія звукозапису та медіа-центр», – ділиться планами Ганна Рясна.

Усі три хаби планують відкрити до нового року.

Ірина Мартинова

Джерело фото – «Шелтер переселенців Луганщини»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies