Єврокомісари під час візиту на Схід України підтвердили підтримку ЄС

14 вересня робочу поїздку по Донецький та Луганський областях здійснили заступник керівника Головного директорату Єврокомісії зі зв’язків із країнами-сусідами Катаріна Матернова й керівник програм співробітництва Представництва Євросоюзу в Україні Беренд де Гроот. По закінченню було проведено брифінг у Краматорську, під час якого єврокомісари підтвердили підтримку України з боку Євросоюзу у впровадженні реформ.

«Ми були в Попасній Луганської області та в Бахмуті Донецької області, це зовсім близько до лінії розмежування. Але нам не довелося надягати бронежилети і каски, тобто ми відчували себе безпечно. Було проведено кілька зустрічей з місцевими жителями і з переселенцями, які вселяють оптимізм. Ми побачили результати реформ, які впроваджуються за підтримки Євросоюзу – відвідали ЦНАП, ОСББ, підприємства малого бізнесу. Також є багато інших планів на подальшу підтримку реформ з боку Євросоюзу, зокрема – ми готуємо спеціальну програму з енергоефективності в житлових будинках», – повідомила Катаріна Матернова.

За словами Беренда де Гроота, Європейський Союз посилено допомагає Україні починаючи з 2014 року. За цей час за різними напрямками було виділено понад 300 мільйонів євро фінансової допомоги. «Ми підтримуємо широкий спектр різних видів діяльності – від відновлення зруйнованої інфраструктури до впровадження реформи децентралізації. І те, і інше дуже важливо для України», – зазначив де Гроот.

На питання про перспективи впровадження так званого «плану Маршалла» для України Катаріна Матернова відповіла так: «Надмірні очікування і гасла не завжди виправдані. Україна – єдина з країн – не членів ЄС, яка інституційно має підтримку: в Гендиректораті Єврокомісії працює окрема група по Україні. Це єдиний приклад такого підрозділу для країни, що не входить до Євросоюзу. Як ми вже говорили, розроблено і реалізується безліч програм підтримки. Якщо все їх скласти, то це і буде план Маршалла в дії».
Катаріна Матернова також підкреслила, що Євросоюз приділяє особливу увагу Донецькій та Луганській областям, щоб вони могли впоратися з тими проблемами, які виникли в результаті військового конфлікту. «Ми будемо допомагати до тих пір, поки не переконаємося, що цей регіон не відстає від інших регіонів України», – заявила єврокомісар.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies