Європейську спадщину Донеччини та Луганщини представлять на виставці у Києві

У Києві відкриють виставку присвячену спадщині європейських країн на сході України. Про це повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики України. В експозиціях презентують надбання, які залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці у ХIX – ХX ст.

Виставку про розбудову індустріальних міст Донеччини та Луганщини іноземними інвесторами презентують наприкінці травня у Києві. Організаторами вуличної експозиції є творці фільму «Євродонбас». За словами ініціаторів, такою виставкою хочуть показати, хто насправді розбудовував промисловість Донбасу. Зокрема на експозиції представлять історію будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк; гімназії у Лисичанську, яку залишили після себе бельгійці. Крім цього, на виставці буде інформація про млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці; комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями; французьку спадщину Дружківки та інше. Також представлять і сучасний стан індустрії та архітектурних пам’яток після повномасштабного вторгнення росії.

«Ми прагнемо розповісти про спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії – і в Україні, і за кордоном. Зокрема, для того, аби спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває росія. Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами», — розповіла продюсерка і авторка проєкту Анна Паленчук.

Презентація виставки відбудеться 21 травня на Михайлівській площі у Києві. Триватиме експозиція до 4 червня. Виставка буде доступна українською та англійською мовами. Експозиція є частиною проєкту, присвяченого спадщині європейських країн на сході України, який реалізує кінокомпанія «435 ФІЛМС». Цей проєкт включає документальний фільм  «Євродонбас» (продюсерка Анна Паленчук, режисер Корній Грицюк), аудіоподкаст «Євродонбас: Німецька спадщина» та онлайн-проєкт «Європейська індустріальна спадщина на сході України» (у співпраці з фондом «Ізоляція»).


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies