З Донеччиною у серці та вишивці: як відзначають День вишиванки майстрині з «Файно»

Майстрині українського розмовного клубу «Файно» п’ять років поспіль дарували немовлятам Краматорська та всієї Донеччини вишиті льолі. Презентували перші сорочки найменшим мешканцям області на День вишиванки, який щорічно відзначають у третій четвер травня. Цього року майстрині з «Файно» планували подарувати комплекти малюкам у дитячому будинку «Антошка» в Краматорську. Через повномасштабне вторгнення росіян та евакуацію з міста задуми змінилися. Як цього року День вишиванки відзначатимуть майстрині з «Файно» та чи діють зараз курси з вивчення української мови – дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Як з’явився день вишиванки

Започаткували акцію «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Леся Воронюк запропонувала своїм одногрупникам обрати день і прийти до вишу у вишиванках. З роками до акції почало долучатися все більше людей: від студентів до викладачів чернівецького вишу до мешканців інших областей. Також стало традицією не лише одягати самому вишиту сорочку, а й дарувати її немовлятам.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, звідки почалося свято День вишиванки

На Донеччині до ініціативи презентувати перші вишиванки малюкам долучилися у 2017 році. Тоді майстрині ГО «Український розмовний клуб «Файно» за пропозицією ГО «Всесвітній День вишиванки» впровадили акцію в місті. У різні роки дарували вишиті сорочки не лише немовлятам з Краматорська, а й зі всієї Донеччини.

Комплекти зі спідничками та шароварами

Цьогоріч майстрині «Українського розмовного клубу «Файно» планували подарувати перші вишиті сорочки не лише немовлятам у пологовому будинку, а й вихованцям краматорського дитячого будинку «Антошка». Встигли зробити 50 комплектів.

Цьогорічні комплекти, які мали подарувати немовлятам Краматорська (фото Оксана Муравльова)

«Окрім розпашонок, цього року в комплект входять топіки, шаровари, спідниці, маска для мами, метрика, яку нам надала родина Поколенків, і метелики, які зробила Сталіна Чубенко. Але комплекти залишилися у Краматорську. Та через волонтерів центру «Разом до Перемоги», який продовжує допомагати армії, ці комплекти передали нам», – розповіла голова ГО «Український розмовний клуб «Файно» Оксана Муравльова.

Нині 10 комплектів приїхали з Краматорська до Бережан Тернопільської області. Планують подарувати перші вишиванки усім немовлятам пологового будинку в Бережанах не залежно чи місцеві мешканці, чи переселенці.

А от у Краматорську на день вишиванки у сорочку, вишиту майстринями «Файно», вже традиційно одягнули пам’ятник Тарасу Шевченку.

День вишиванки 2022 у Краматорську (фото Краматорська міська рада)

Курси української мови – дистанційно

Для слухачів розмовного клубу «Файно» тривають курси з української мови. Нині проводять їх онлайн через «Гончаренко центр». В основному до занять долучаються мешканці Краматорська, які евакуювалися до різних куточків України та закордону. Зокрема, приєднуються зі Львову, Кропивницького,  Дніпра, а також є слухачка, яка нині тимчасово проживає у Німеччині. До кожного заняття долучаються у середньому 7 осіб.

Нині вивчають на курсах української мови новий правопис. Також спілкуються слухачі на різні теми.

Ірина Мартинова, «ЗмІнИ.Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies