З Донеччини до Галичини перевіз виробництво харчовий кластер Східної України
Переселенка з Донеччини Олена Брюховець разом з партнерами з Харчового крастеру Східної України перевезла виробництво до Франківщини. Там уже пригощають місцевих власними смаколиками, готують до відкриття цех з напівфабрикатів та сироварню.
Від туризму до фермерства
У позаминулому житті Олена Брюховець займалась туризмом у Донецьку. Її фірма організовувала автобусні тури до Болгарії, кожні три дні возили туристів, а також дитячі групи і творчі колективи. Справа поступово розвивалась, автобусні тури вже купували 85 туристичних агентств. Мали замовлення й у 2014 році, але через військові дії та окупацію Донецька Олена була змушена покинути домівку.
Приїхали до Мирнограду, сподівались перечекати в друзів, коли можна буде повернутись до українського Донецька. Не судилось. Очікування затягнулось аж на 10 місяців, стало зрозумілим, що поки ніхто нікуди не повертається.
Новий бізнес довелось вибудовувати з нуля. Спочатку думали над виготовленням тротуарної плитки, але справа не пішла, бо не було попиту. Згодом подружжя зайнялось тваринництвом. Купили та довели до ладу хату в приватному секторі міста, збудували там ферму.
«Ми вирощували свиней, індиків, качок, кроликів, нутрій, продавали фермерську продукцію, – розповідає Олена. – Згодом почали виробництво напівфабрикатів. Відкрили декілька точок продажу нашої продукції. Так з’явилось підприємство «Лавка фермера». Ми займались вирощуванням агропродукції, виробництвом кондитерських виробів, виготовленням сирів».
Окрім Мирнограду відкрили магазин також у Дружківці. Вирощувати тварин та вести виробництво, яке поступово розширювалось, було складно. Тому Олена почала купувати сировину в інших фермерів.
У буфеті мирноградської лікарні Олена відкрила буфет. Це був соціальний проект з приготування гарячих обідів для пацієнтів та лікарів по низьким цінам.
Олена Брюховець – керівниця ГО «Харчовий кластер Східної України», разом з партнерами займалась виготовленням та продажем місцевої продукції. Серед останніх перед великою війною активностей кластеру – соціальний проєкт «Мандруй за смаком», це був гастротуристичний маршрут.
Імунітет до переселення
Коли на Донеччині розпочалась масова евакуація, довелось виїжджати й Олені. Спочатку це була Дніпропетровщина, але швидко прийшло розуміння про те, що зі сходу треба релокувати виробництво.
«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми не розгубилися адже вже вдруге переселяємося через війну, тому у нас уже є досвід і «імунітет». Ми зосередилися і одразу зрозуміли, що нам треба робити», – каже Олена.
Не хотіли їхати далеко від дому, розглядали Черкаську або Київську області. Через Асоціацію громад Київської області зробили запит, почали пропонувати різні майданчики для переміщення. Поїхали дивитись з партнеркою, ті варіанти не підходили, бо вимагали вкладення чималих грошей.
Коли уважно перечитали умови для релокації від Мінекономіки, то зрозуміли, що там пропонують релокацію тільки в 5 областей на заході України. Отже, Івано-Франківськ, куди переїхало виробництво, виник саме через ці умови. Раніше на Франківщині Олена не була, їхали умовно кажучи в нікуди.
«Релокацію проводили через Укрзалізницю. Нам виділили вагон під завантаження обладнання, цей вагон уже поїхав, а мої партнери відправились автівкою до Франківська шукати приміщення, де ото все розвантажимо. Вагон їхав два тижні, десь «загубився» в дорозі, але його все ж таки знайшли та доставили, усе приїхало ціле та неушкоджене», – розповідає Олена.
Так до Івано-Франківська переїхали чотири підприємця з Харчового кластеру Східної України. Олені довелось залишити на Донеччині законсервовану ферму та частину обладнання. У Франківську знайшли приміщення, додатково орендували гараж.
«Поки це приміщення – як стартовий майданчик. Коли налагодимо виробництво, будемо розширюватись. Уже відкрили кав’ярню та пекарню, попереду відкриття сироварні та цеху з напівфабрикатів», – розповідає жінка.
У місті, яке має певну кавову культуру та розгалужену мережу таких закладів, підприємці зі сходу ризикнули відкрити власну кав’ярню, де продають смаоклики власного виробництва.
Таку ж кондитерку пропонують й іншим закладам, де варять каву. Через війну попит на такі заклади знижується, людям не до смаколиків, але усе ж таки до кав’ярні приходять, зазначає Олена.
Фото надані Оленою Брюховець
Ольга Нікуліна, «ЗмІнИ.Схід»
Відстежуйте події, що відбуваються в Україні, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram. Долучайтесь!