1000 гривень за вакцинацію: як отримати, де та коли можна використати

3089
коментарі відсутні

1000 гривень за вакцинацію: як отримати, де та коли можна використати

Вже у грудні повністю вакцинованим від коронавірусу українцям почнуть нараховувати по 1000 гривень за вакцинацію в рамках урядової програми «єПідтримка». Згідно постанови Кабінету Міністрів, гроші будуть перераховувати на віртуальні платіжні картки. На першому етапі – виключно через мобільний застосунок «Дія».

Починаючи з 13 грудня у застосунку «Дія» стартував пілот проєкту, який дозволяє протестувати послугу. А вже з 19 грудня можна буде подати заявку на отримання коштів. Заявки прийматимуть до 29 грудня включно.

1000 гривень є віртуальною сумою, яку не можна перевести в готівку. Витратити ці кошти дозволять лише на оплату певних товарів та послуг. Важливо, що грошове «заохочення» до вакцинації не буде обкладатися податком та не вплине на розмір субсидії.

Щоб стати учасником програми «єПідтримка» та отримати 1000 гривень за вакцинацію, потрібно відповідати умовам та виконати зазначену послідовність дій. Пропонуємо детальну інструкцію.

 

Хто може отримати гроші

 

Отримати ковідну тисячу можуть:

  • громадяни України,
  • віком старше 18 років,
  • пройшли повний курс вакцинації,
  • мають «зелений» сертифікат у застосунку «Дія».
  • оформили спеціальну картку «єПідтримка» в одному з банків-партнерів.

На даний час участь в програмі беруть шість банків: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Альфа-банк, А-Банк, Monobank. Але не виключено, що згодом будуть долучатись інші банки. Їх перелік оновлюється на сторінці «єПідтримка» на поталі «Дія».

Читайте також: На порталі Дія з’явилося повне роз’яснення про ковідні сертифікати

Картку можна оформити як онлайн у застосунку банку, так і офлайн, відвідавши відділення. Картки будуть безкоштовними, без комісії за користування. Гроші з цієї картки не можна буде зняти готівкою або переказати на іншу картку. Також цей рахунок не підлягає поповненню.

 

Що потрібно зробити далі?

 

  • Подати заявку на отримання 1000 грн у мобільному застосунку «Дія». Для цього необхідно завантажити застосунок, авторизуватися в ньому та переконатись, що у застосунку є ваш «зелений» covid-сертифікат.
  • У застосунку знайти послугу «єПідтримка». Вона нещодавно з’явилася у застосунку.
  • Обрати згенеровану віртуальну картку для виплати та натиснути «отримати допомогу».

Все, заяву надіслано. Зарахування грошей можна очікувати впродовж п’яти днів.

Після того, як віртуальну картку з нарахованою 1000 гривень за вакцинацію буде додано до платіжної системи смартфону, нею можна буде розраховуватись як будь-якою звичайною карткою, прикладаючи до терміналу.

 

Де та як можна витратити ковідну тисячу?

 

Виплата 1000 гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації, спрямована передусім на підтримку українського бізнесу, який найбільше постраждав від карантинних обмежень. Тому й витратити допомогу від держави можна на доволі вузький перелік товарів і послуг. А саме:

  • відвідання кінотеатрів, театрів, концертів, спортзалів,
  • придбання квитків на поїзди та літаки внутрішнього сполучення,
  • купівля книг у книгарнях.

Розраховуватись за товари чи послуги дозволено як офлайн, так і онлайн, але лише за вказані категорії.

Витратити 1000 гривень можна на різні товари чи послуги, не обов’язково одноразово. Якщо сума до сплати перевищує 1000 грн, то можна попросити продавців/надавачів послуг розділити оплату на частини, одна з яких відповідатиме сумі коштів на спеціальній картці.

Також у літніх людей з’явиться можливість витратити отриману 1000 гривень за вакцинацію проти COVID-19 на покупку ліків. Про це президент України Володимир Зеленський написав у Твіттері 13 грудня.

«Програма «єПідтримка» розширюватиметься, щоб нею могли скористатись якнайбільше українців. Громадяни у віці 60+ зможуть уже з січня витратити 1 тис. грн на соціальні потреби, зокрема на купівлю ліків. Умова: повна вакцинація проти COVID-19», – написав Зеленський.

 

У який термін потрібно витратити кошти?

 

Гроші треба використати впродовж 4 місяців з моменту отримання. Якщо на кінець терміну вони не будуть витрачені зовсім або витрачені частково, то рахунок буде закритий, а кошти повернуться до державного бюджету.

 

Як отримати 1000 гривень за вакцинацію людям, які не мають смартфону?

 

Для таких людей розробляється варіант виплат не через застосунок «Дія». Планується, що альтернативний механізм запрацює у третьому кварталі 2022 року.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика