Чи змінить ситуацію на Донбасі загибель Захарченко

Після чотирьох років керування «Донецькою народною республікою» 31 серпня був вбитий голова квазідержави Олександр Захарченко. Він загинув внаслідок вибуху у кафе «Сепаратист» увечері.

Вперше про це стало відомо після шостої години, причому майже одразу було повідомлено, що Олександр Захарченко помер у лікарні внаслідок смертельного поранення голови одразу після прибуття туди.

Звичайно ж ця смерть викликала чимало запитань, головними з яких стали – хто скоїв замах і чи зміниться після цього ситуація на Донбасі, власне ці питання були взаємопов’язані.

Відповідь на перше питання як у самопроголошеній ДНР, так і у РФ дали майже одразу – в усьому традиційно звинуватили Україну, причому в ДНР заявили, що начебто вже затримали вбивць усього за годину після замаху, а після 23 години вже начебто затримані кілька людей, у результаті допиту підтвердили причетність української сторони до теракту.

Представник МЗС РФ Марія Захарова звинуватила у вбивстві Олександра Захарченка київський режим.

«Є всі підстави вважати , що за вбивством стоїть київський режим, який не раз використовував такі методи усунення інакомислячих і неугідних», – зазначила вона.

Втім є й інша версія, згідно з якою замах був організований поплічниками «голови ДНР», а радше за все – спецслужбами РФ, оскільки:

  1. згідно з офіційною версією з місця замаху зник охоронець Захарченка, що скоріш за все й заклав вибухівку;
  2. з початку літа Захарченко та його права рука Олександр Тимофєєв піддавалися чималій критиці, з’явилися численні розмови про плани по заміні «голови республіки», тож таким чином проблема могла бути вирішена;
  3. кадрову проблему можна було вирішити декількома шляхами – від тихої відставки за станом здоров’я до силової зміни влади як у Луганську, перший варіант був найприйнятнішим, хоча й мав той недолік, що далеко не всі у нього б повірили, а варіант із героїчною загибеллю мав ту перевагу, що можна було звинувативши Україну надати героїчний ореол «відставці Захарченка» котрого звинувачували у доведенні неконтрольованої частини Донбасу до зубожіння;
  4. нарешті, дуже вдало обидва найодиозніші ватажки – Захарченко та Тимофєєв опинилися в одному місці, щоправда Тимофєєв незважаючи на важкі поранення прийшов до тями, хоча його стан і лишається тяжким;
  5. нарешті, цікавим збігом стала загибель Захарченка одразу після смерті Йосифа Кобзона, що за одними даними прикривав Захарченка у Кремлі, за іншими ж навпаки – тримав на нього чималого зуба.

Втім зважаючи на чисто декоративний стан Олександра Захарченка як «голови ДНР», котра цілковито підтримується й фінансується РФ, не слід очікувати якихось радикальних змін у відносинах із ДНР. Навіть той факт, що усього за 3 години після повідомлення про загибель ватажка ДНР на його місце вже на засіданні «уряду республіки» обрали наступника – першого віце-прем’єра Дмитра Трапезникова. Це свідчить про те, що в цілому малий «незалежний» вплив ватажків ДНР, котрі за 3 години змогли віддати владу в інші руки скоріш за все згідно із наказом із високих кабінетів, котрим міг бути лише Кремль.

Останнє підтверджує, що оскільки головний керуючий штаб лишився – чекати принципових змін на Донбасі не слід.

Микита Сініцин


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies