Добробут об’єднаної територіальної громади здебільшого забезпечують самі мешканці

Будівництво дитячого садочка чи ФАПу, ремонт будинку культури або дороги, облаштування територій – усі ці зміни можуть бачити мешканці об’єднаних територіальних громад у своїх селах, селищах та містах. Більшу частину цих перетворень фінансують саме мешканці громади, адже 60% податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО, ред) залишається на місці. Раніше він зараховувався до районних бюджетів чи міст обласного значення.

З яких ще надходжень складається бюджет громади і куди їх можуть витрачати?

Загалом бюджет громади складається з доходів та видатків. Прибутки поділяють на власні надходження і міжбюджетні трансферти. Отож, на місцях залишаються

  • 60% ПДФО,
  • 100% єдиного податку, податку на майно, платежів за надання адміністративних послуг,
  • 5% акцизу,
  • 25% екологічного податку.

“В принципі, три основні податки, які становлять надходження, у більшості громад, у тому числі й у нашій Донецькій області – це ПДФО, який може складати 75%-80%, плата за землю – 10%-15% і єдиний податок. Інші податки складають плюс/мінус до 5%”, – розповів експерт в галузі місцевих фінансів Сергій Івахнін.

Сергій Івахнін, експерт в галузі місцевих фінансів Донецького центру розвитку місцевого самоврядування

До міжбюджетних трансфертів належать:

  1. Субвенції (медична, освітня та інші). Кожну субвенцію громада має використовувати за призначенням, тобто освітню – лише на освіту.
  2. Дотації (їх два типу):
  • Базова, яка надається ОТГ, в якій середні надходження на одного мешканця менші за певний показник.
  • Реверсна, яку, навпаки, віддають громаді, де надходження більше. Дотації використовують за власною потребою.
  1. Субсидії на сплату житлово-комунальних послуг.

Щороку сума деяких субвенцій і дотацій для ОТГ зменшується, і цьому є своя причина.

“Завдання громад – знайти доходи й оптимізувати видатки так, щоб позбутися зайвого, й ефективно розпоряджатися коштами. В чому полягає основний принцип децентралізації? Надати повноваження на місцевому рівні, дати фінансовий ресурс і право самостійно контролювати цей процес. Саме тому через деякий час, якщо виявиться, що громада неспроможна, повинно розглядатися питання щодо її укрупнення. Це і мається на увазі, коли держава зменшує фінансову частину в утриманні громад. Це послідовно, це європейський підхід. Держава забезпечує мінімум, а для всього іншого громада має шукати можливість заробітку: підвищувати плату за землю, розмовляти з бізнесом, аби легалізували робочі місця. Все це робота для громад”, – зазначає  експерт.

Нині в Донецькій області існує 12 ОТГ. Загалом планується, що реформа децентралізації в Україні завершиться у 2020 році.

Ірина Мартинова, “Донеччина. ЗмІни”


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies