Донеччина і Луганщина розвиватимуться на основі смарт-спеціалізації

Український інститут міжнародної політики розпочинає воркшопи в рамках процесу підприємницького відкриття (англ. EDP – Entrepreneurial discovery process) в Донецькій та Луганській областях. Вже 1-3 червня 2021 року в Донецькій та Луганській областях проходить перша серія EDP воркшопів.

Донецька область розпочне роботу над визначенням інноваційних пріоритетів у двох галузях: «Кераміка» та «Машинобудування та IT», в той час як представники Луганської області працюватимуть над подальшою розробкою напрямку «Хімія». На кінець червня у Сєвєродонецьку передбачена EDP зустріч в рамках галузі «Агропромисловість».

До участі у воркшопах запрошено представників від влади, бізнесу, науки та громадськості. Долучитись до процесу можна, звернувшись до регіонального координатора області або представників Українського інституту міжнародної політики.

Пресконференція щодо початку процесу підприємницького відкриття відбулась 31 травня 2021 року в Антикризовому медіацентрі у Краматорську.

Заходи реалізуються в рамках проєкту «Трансформація регіонів через спільні розумні рішення» Українського інституту міжнародної політики у партнерстві з Донецькою та Луганською облдержадміністраціями за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Спікерами на пресконференції виступили Надія Афанасьєва, директорка Українського інституту міжнародної політики; Олександра Білкун, асистентка проєктів Українського інституту міжнародної політики (УІМП); Наталія Грішина, координаторка смарт-спеціалізації в Донецькій області; Світлана Борис, координаторка смарт-спеціалізації в Луганській області; Галина Васильченко, експертка стратегічного планування Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Надія Афанасьєва презентувала плани областей щодо проведення перших EDP воркшопів в червні 2021 року. Серед очікуваних результатів експертка Українського інституту міжнародної політики виділила кілька ключових напрямків. В першу чергу, процес підприємницького відкриття дозволить посилити економічні зв’язки та активно залучати інвесторів із Європейського Союзу.

Крім цього, це посилить комунікацію між стейкхолдерами в областях та буде стимулювати інноваційний регіональний розвиток. Як один із результатів, очікується покращення іміджу Донецької та Луганської областей як в Україні, так і на міжнародному рівні.

Експертка УІМП Олександра Білкун розповіла про роботу областей з реєстрації на Європейській платформі смарт-спеціалізації. Реєстрація Луганської області та подання заявки Донецькою командою (реєстрація очікується найближчим часом) є важливим кроком для подальшого визнання інноваційної Стратегії смарт-спеціалізації регіону на рівні Європейської комісії. Реєстрація на платформі є також обов’язковою для всіх областей України відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки.

Координаторка смарт-спеціалізації в Донецькій області Наталія Грішина поділилась амбітними планами щодо роботи над двома пріоритетними напрямами, які були визначені командою області – «Машинобудування» та «Кераміка».

Координаторка смарт-спеціалізації в Луганській області Світлана Борис зазначила, що хімічне виробництво та агромисловість – це дві ключові галузі, які відіграють визначальну роль у формуванні економіки області. Світлана Борис відзначила, що нині важливим питанням залишається залучення стейкхолдерів в галузі агромислового виробництва. Перший воркшоп відбудеться вже 3 червня.

Експертка стратегічного планування Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Галина Васильченко зазначила, що процес підприємницького відкриття неможливий без активної участі бізнесу та стейкхолдерів, які працюють в ключових сегментах. На думку Галини Васильченко, економія ресурсів та концентрація на певних галузях може допомогти областям покращити свій економічний потенціал.

Експерти Спільного Дослідницького Центру Європейської комісії (JRC), Юргіта Петрауск’єне та Манфред Шпізбергер поділились своїм баченням роботи із українськими регіонами. Юргіта Петрауск’єне вважає, що смарт-спеціалізація – це зміни, які відбуваються на базі домовленостей між усіма стейкхолдерами в регіоні. Важливі лише ті проєкти, які дійсно можуть змінити економіку регіону.

Манфред Шпізбергер розповів про важливість об’єднання усіх можливих стейкхолдерів із різних напрямів: освіта, бізнес, громадськість та влада. На його думку, лише така співпраця дозволяє отримати максимальний результат під час проведення крос-секторальних зустрічей та процесу підприємницького відкриття в цілому.

Трансляція заходу доступна на Facebook сторінці УІМП та АКМЦ.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies