Евакуація з Донеччини врятує життя

Обов’язкова евакуація з Донеччини була оголошена на початку серпня. До холодів мають забезпечити виїзд якомога більше жителів, аби регіон мав можливість пережити зиму за відсутності газу. За перший місяць обов’язкової евакуації з Донецької області до інших регіонів України виїхали трохи більше 12,7 тис. людей.


Штаб для евакуації

Проведення обов’язкової евакуації з Донецької області регулюється постановою Кабміну від 2 серпня, такі заходи з обов’язкової, а не добровільної евакуації Україна проводить уперше.

На державному рівні утворили Координаційний штаб з питань підготовки проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області в умовах надзвичайного стану та затвердили  його персональний склад. Головою Координаційного штабу стала  Віце-прем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Виконуючи доручення керівниці штабу, в Донецькій ОВА отримали інформацію з різних регіонів, що для жителів Донеччини забезпечили 92,6 тис. місць для розміщення евакуйованих громадян.

Майже 13 тисяч жителів виїхали за серпень

За інформацією від облдержадміністрації, протягом серпня, від початку обов’язкової евакуації до інших регіонів України перемістились 12711 людей, з них 2118 дітей. Евакуаційними потягами виїхали 8674 людини. З них 609 маломобільних або з інвалідністю  та 1302 дитини.

Спеціальним евакуаційним потягом Покровськ-Дніпро-Кропивницький до громад Кіровоградської області евакуювалося майже 2,4 тис. людей, з яких 546 дітей.  Евакуаційним поїздом Покровськ-Дніпро-Львів до інших регіонів України евакуювалося понад 6, тис. людей , з них 754 дитини. Евакуаційним поїздом «Лікарі без кордонів» скористались 159 людей, з них дві дитини.

Наразі продовжується активна фаза евакуації мешканців Донецької області до територіальних громад Кіровоградської області. Для здійснення евакуації створили колл-центр, працюють «гарячі лінії». Розроблені та розповсюджуються листівки щодо можливості безкоштовної евакуації до Кіровоградської області із зазначенням додаткових соціальних гарантій після евакуації.

На вокзал до Покровська з інших населених пунктів жителів Донецької області перевозять безкоштовно автобусами та спецтранспортом. У тому числі це стосується й маломобільних людей та людей з інвалідністю. Рятувальники допомагають сісти до вагону таким людям.

Евакуація з Донеччини маломобільної категорії громадян

Під окремою увагою – люди з інвалідністю та маломобільна категорія громадян. З початку повномасштабного наступу до безпечних регіонів України евакуювали 5,8 тис. маломобільних громадян, які отримували соціальні послуги в установах та закладах системи соціального захисту області.

Серед них понад 2,3 тис. людей – це мешканці інтернатних закладів та стаціонарних відділень терцентрів. Евакуація маломобільних громадян та людей з інвалідністю тривай й надалі. Протягом серпня у спеціалізованих вагонах таких людей вивезли до закладів Вінницької та Хмельницької області, де їм забезпечили надання стороннього догляду.

Читайте також: Українці мають право на медичну евакуацію та безкоштовне лікування за кордоном: як скористатися

Соціальні гарантії в евакуації

Для тих людей, які погодились на обов’язкову евакуацію до Кіровоградської області, надають додаткові соціальні гарантії.  Серед них  – безкоштовне житло та харчування, гуманітарна, психологічна та медична допомога. Серед виплат – щомісячна грошова допомога для ВПО по 2 тис. грн. на людину та 3 тис. грн. на дитину та людину з інвалідністю.

Також виплачується разова грошова допомога, здійснюється соціальний супровід під час оформлення допомоги від міжнародних організацій через платформу «єДопомога».

Евакуація з Донеччини – підтримка та супровід

Для роботи з евакуйованими громадянами на Кіровоградщині утворили спеціальний ХАБ «Call center». У цьому хабі працюють представники соціальної, культурної сфер, психологи, усі вони донеччани, які також перемістилися до Кіровоградської області.

Працівники і працівниці ХАБу виїжджають до місць компактного проживання евакуйованих ВПО, де проводять анкетування людей стосовно першочергових проблемних питань.

Після анкетування проводять роботу, спрямовану на вирішення проблемних питань, які виникають у евакуйованих громадян, та задоволення виявлених невідкладних потреб. Надається консультативна допомога та супровід під час оформлення відповідних документів та комунікації з приймаючими громадами Кіровоградської області.

Подібні ХАБи по наданню підтримки евакуйованим мешканцям Донеччини відкривають також у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській,  Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Хмельницькій та Черкаській областях.

Допомогу під час евакуації цивільного населення надають гуманітарні організації. Серед них  – асоціація «Все буде добре», благодійні організації «Спасемо Україну», Восток-СОС», «Янголи спасіння», Товариство Червоного Хреста України, незалежна міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів», громадські організації «Добро Лисичанськ», громадська організація «БАЗА.UA» та інші волонтери.

Фото: Донецька ОДА

Ольга Нікуліна, «ЗмІнИ.Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies