Фестиваль «Червона калинонька» на Полтавщині поєднав творчість і благодійність

Було гучно, яскраво, барвисто та корисно – цими вихідними невеличке село Мар’ївка стало справжньою культурною столицею Новоселівської громади що на Полтавщині. Тут відбувся фестиваль народної творчості «Червона калинонька» та благодійний ярмарок-продаж на підтримку Збройних Сил України.

Обидві події були довгоочікуваними, дорослі та малеча заздалегідь готувалися до них. Творчі колективи підготували багато цікавих номерів. Діти, які відвідують гуртки декоративно-прикладного мистецтва, виготовили купу різноманітних сувенірів, оберегів, аплікацій та іншого рукоділля.

«Червона калинонька» проходить вже не вперше

Фестиваль «Червона калинонька» вже втретє проводиться у Новоселівській громаді. Він був започаткований проєкт-переможець у місцевому конкурсі «Бюджет участі». А зараз став традиційним, справжнім святом народної творчості. Цього разу фестиваль зібрав понад 300 учасників, які підготували 41 концертний номер. Танці, пісні, театралізовані вистави – різноманітні виступи викликали незабутні емоції та завершувалися гучними оплесками.

Поки дорослі та маленькі артисти виступали, поруч проходив благодійний ярмарок. Дорослі торгували смачною випічкою, лікарськими травами, побутовими дерев’яними речами. Діти принесли на продаж саморобні вироби, які зробили на заняттях у гуртках декоративно-прикладного мистецтва. Гості фестивалю активно купували сувеніри, долучаючись до благородної справи.

«На благодійному ярмарку впродовж дня вдалося зібрати 13210 гривень. Всі ці кошти будуть спрямовані на придбання тепловізора для територіальної оборони», – повідомила Юлія Загреба, начальник відділу культури, молоді, спорту та туризму Новоселівської сільської ради.

Декілька тижнів поспіль дітки своїми маленькими ручками старанно виготовляли вироби на продаж. Ось маленькі янгелятка з клаптиків фоамірану і ниток, блакитних як небо, золотих, як жито у безкраїх українських ланах. А ось об’ємні аплікації з калиновими гронами. Все це – обереги майбутнього життя, чудові талісмани для малечі та дорослих, бо були зроблені з любов’ю та надією на Перемогу.

Стало вже доброю традицією, що у всіх важливих подіях беруть участь вимушено переміщені громадяни, яких прихистила гостинна Новоселівська громада. Багато дітей переселенців із задоволенням займаються у творчих гуртках. Разом з місцевими вони готувалися до благодійного ярмарку та демонстрували свої таланти на фестивалі. Щонайменше 30 дітей різного віку з-поміж ВПО виступили у різних концертних номерах на фестивалі «Червона калинонька».

«Ці дітки живуть у різних селах нашої громади, але ми намагаємось залучити кожного до спільного життя. Тільки но родина приїжджає з зони бойових дій та оселяється у нас, ми пропонуємо їх дітям різноманітні спортивні секції та творчі гуртки. Займаючись разом з місцевими, вони швидко знайомляться та освоюються на новому місті», – зазначила Юлія Загреба.

У Новоселівській громаді було прийняте рішення, що заняття для дітей не будуть перериватись навіть влітку. Адже було розуміння, що зараз батьки не мають змоги відправити їх кудись на відпочинок або у табір. Тож дітки продовжують розвиватись та брати участь у цікавих спільних справах.

Світлана Денисенко

Фото: Новоселівська громада Полтавського району, Юлія Загреба


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies