Громадська організація переселенців з Луганщини допомагає мирним мешканцям і військовим

Громадську організацію «Міст 3.10» заснували переселенці з тимчасово окупованих населених пунктів Луганщини у 2017 році. До повномасштабного вторгнення росії в Україну об´єднання діяло у Лисичанську.

Після 24 лютого 2022 року організація не припинила своєї активності. Нині її члени працюють у різних містах України та закордоном над реалізацією проєктів.

Не зупинилися ані на день

Голова ГО «Міст 3.10» Ірина Сельницька нині мешкає у Кривому Розі. Сюди жінка виїхала з Лисичанська. Ірина розповідає, що не стала очікувати оголошення про евакуацію та розуміла, що повномасштабне вторгнення росії в Україну не закінчиться одним днем. Після переїзду вона почала телефонувати членам організації із закликами допомагати мирним мешканцям та військовим. Так, з початком активних бойових дій у Лисичанську «Міст 3.10» почав вивозити родини бійців ЗСУ та тероборони.

Сама Ірина до Лисичанська переїхала з нині тимчасово окупованого Первомайська, що на Луганщині. Тікати від війни вдруге було дуже важко, зізнається жінка.

«Я розуміла з 2014-ого року, коли лінія розмежування проходила посеред Луганщини та Донеччини, що це не кінець, колись воно вибухне. Десь у думках воно було завжди. Потім коли була напруга, я розуміла, що ось-ось воно почнеться. Я розуміла, що маю збирати ту валізку, але не підіймалась у мене рука. Буквально за три дні до 24 лютого я зібралася», – розповідає Ірина Сельницька.

Нині члени ГО «Міст 3.10» мешкають не лише у різних містах, а й країнах. Попри відстань, вони разом продовжують реалізовувати проєкти. Контактують між собою на онлайн-нарадах, а по Україні за потреби приїжджають одне до одного.

Допомога як військовим, так і мирним мешканцям

Для тих мешканців, які залишилися у Лисичанську, практично з початку повномасштабного вторгнення члени «Міст 3.10» організували пункти видачі гуманітарної допомоги. Цю ініціативу підтримала чеська неурядова організація «Людина в біді».

Таким чином змогли допомогти 250 мешканцям, зокрема, людям з інвалідністю, матерям-одиначкам, багатодітним родинам, літнім людям. Роздавали їм продукти, предмети гігієни, генератори, павербанки на сонячних батареях. Зараз мешканцям Лисичанська члени «Міст 3.10» гуманітарну допомогу не возять через небезпеку.

«Востаннє ми там були 7 травня. У нас машина поламалася. Залишатися на ніч було страшно, але нам допомогли військові. Вони нас завжди супроводжують. Ми благополучно дісталися до тоді ще відносно безпечного Бахмута», – каже Ірина Сельницька.

«Міст 3.10» продовжує допомагати військовим частинам, які зараз захищають Луганщину.

За допомогою організації бійців забезпечили бронежилетами, машинами, тепловізорами та квадрокоптерами. Кошти на це збирають на рахунок організації. Активно допомагають благодійники закордоном, зокрема, з Литви та Німеччини.

За фінансової підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) стартував проєкт, направлений на психологічну допомогу переселенців з Луганщини та інших регіонів, які постраждали від бойових дій та мешкають у Червонограді Львівської області.

Партнерами «Міст 3.10» у реалізації цієї ініціативи є ГО «Діяти» та місцеве самоврядування. Для переселенців заплановані майстер-класи з малювання, плетіння, валяння, гончарства, а також сплави на байдарках. Проєкт розрахований на 2 місяці. Нині у Червонограді мешкають близько 5000 переселенців.

Мають у громадській організації ідеї і на майбутнє. Зокрема, у планах проєкт із соціально-психологічної допомоги переселенцям, військовим та членам їхніх родин.

«Такі кроки будуть зроблені, коли хлопці повертатимуться на ротацію. Є бійці, які поранені і зараз знаходяться у шпиталях, і їм вже потрібна соціально-психологічна допомога. Треба показувати цим хлопцям та дівчатам, що вони не кинуті, що населення мирне пам‘ятає і вдячне», – розповідає голова ГО «Міст 3.10» Ірина Сельницька.

Жінка розуміє, з якими проблемами можуть зіткнутися захисники та їхні родини, адже сама має сина і чоловіка військових.

Ірина Мартинова, «ЗмІнИ. Схід»

Фото – Ірина Сельницька


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies