Іноземні добровольці у “днр” як ширма для пропаганди

Як стало відомо на початку липня, у англійському місті Манчестер можуть засудити до довічного ув’язнення громадянина Великобританії Бенджаміна Стімсона, котрий у 2015 році чотири місяці провів на Донбасі воюючи у складі незаконних збройних формувань самопроголошеної “днр“. 41-річний Бенджамін Стімсон був заарештований, коли прилетів назад в Манчестер.

За його словами, він мало брав участь у бойових діях і не зробив жодного пострілу в бойовій обстановці. Він сподівався отримати російське громадянство і почати в Донбасі нове життя, пише видання ІНОЗМІ.РУ

Так само не зміг розпочати нове життя в “днр“ француз Гийом Кувалье, що на початку 2017 року став військовослужбовцем армії США, але наприкінці травню був звідти звільнений.

Насправді Стімсон та Кувалье стали одними із багатьох іноземних добровольців котрі стали лише ширмою для пропаганди самопроголошеної ДНР, справляючи враження «міжнародної підтримки» намірів сепаратистів відокремитися від України.

Достеменно невідомо скільки громадян інших країн приймали участь у бойових діях на Донбасі. За даними «ЗМІ» самопроголошеної ДНР у 2014-2015 році кількість іноземців була доволі велика і за словами «спікера парламенту» республіки Бориса Літвінова їх налічувалось близько полутора тисяч. Причому більша їхня частина складалася з громадян Росії, проте були і громадяни Франції – Віктор Альфонсо Лента, Николь Перович, Італії, Латвії, Чехії, Фінляндії, Колумбії, Індії, Іспанії – Раміро Гомес, США – Рассел Бентлі. Особливо багато добровольців виявилося з Балкан – Сербії та Словаччини.

Одного часу у самопроголошеній республіці навіть говорили про наміри сформувати окремий підрозділ з іноземців – Новоросійський іноземний легіон, але далі розмов справа не пішла.

Щоправда був створений інший підрозділ з іноземців – так звана 15-я інтернаціональна бригада, або ж «Пятнашка». Втім її кістяк сформували бойовики з іншої невизнаної проросійської республіки Абхазія, а її ватажком до повернення у Абхазію був Ахра Авідзба на прізвисько «Абхаз». Також у підрозділі була деяка кількість іноземців, здебільшого з Сербії та Чехії.

Проте значно активніше громадян інших країн у самопроголошеній ДНР використовують як ширму для пропаганди «цінностей молодої республіки».

Якийсь час «обличчям» іноземних «добровольців» “днр“ був 56-річний американець Рассел Бентлі, раніше засуджений контрабандист наркотиків з Техасу. У “днр“ він перетворився в медіа-фігуру, яка рекламує ідеали сепаратистів

«Я, нарешті, вирішив, що немає ніякого іншого місця в світі, де я міг би бути», – розповідає він про свій приїзд в східну Україну. «Те, що ми зробили тут, у Донецьку – це дійсно на роки зупинило плани фашистів», – упевнений американець.

Бентлі, який у “днр“ відомий, як Текс, говорить, що він провів перші кілька місяців цього року, беручи участь в активних бойових діях біля Донецького аеропорту. “Кожен день тут були перестрілки з тисячами і тисячами набоїв з кожної сторони”, – згадує він, повідомляє видання «Кореспондент».

Але згодом тема іноземних добровольців у самопроголошеній днр стала значно менш актуальною, як власне і їхня чисельність, а місце головної медіаперсони-захисника “днр“ і «снайпера №1 у республіці» зайняв громадянин Сербії, снайпер Деян Беріч на прізвисько «Декі».

«ЗМІ» “днр“ часто розповідають про бойові будні та «подвиги» Декі, його допомогу дітям, щоправда відношення до нього з боку самих сепаратистів не таке однозначне.

Так, на початку травня Деян Беріч звинуватив у провалі штурму Донецького аеропорту 26 травня 2014 року і загибелі групи «Іскра» особисто ватажка сепаратистів Ігоря Стрелкова, згодом це призвело до скандалу у соцсеті Facebook, коли на сторінці підполковника у відставці, Героя Росії Івана Семенова польові командири ДНР Ігор Безлер «Біс», Сергій Дубинський «Похмурий» і Вадим Погодін «Керч» звинуватили «Декі» у відвертій брехні, у тому числі і про власні «подвиги».

Так, Декі говорив що нібито воював між Слов’янськом і Краматорськом, а також був одним із перших, хто зайшов до Донецького аеропорту 26 травня 2014 року. Проте відмовився називати де саме між Слов’янськом і Краматорськом був у той час, у складі якого підрозділу і під командою якого командиру через «військову таємницю».

Щодо нібито участі у боях під Донецьким аеропортом 26 травня два командира підгруп «Іскри» відомі як «Старий» і «Північ», а також боєць «Тор» прямо назвали «Декі» брехуном, що використовує як власні спогади слова бійця «Іскри» із позивним «Колода», та сказали що не пам’ятають серед учасників штурму Донецького аеропорту Деяна Беріча.

Таким чином самі прибічники “днр“ визнають сумнівну «цінність» іноземних «добровольців» самопроголошеної республіки чия роль здебільшого зводиться до пропаганди та піару.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies