Місто у смартфоні – в Донецькій області запроваджено багато корисних сервісів

Пропонуємо огляд найбільш популярних сервісів, а також тих, які щойно втілюються. Якими можливостями можна скористатись за допомогою мобільних додатків у містах Донеччини?

Відслідковувати транспорт

Не стояти зайвий час на зупинці, а вийти з дому прямо до тролейбуса допомагає сервіс City.Dozor. Він стежить за комунальним транспортом – тролейбусами і автобусами, на які встановлені gps-навігатори.

На Донеччині цей сервіс працює з трьома містами: Краматорськ, Авдіївка і Покровськ.

Ще один сервіс для відслідковування транспорту Eway. Ним користуються такі міста Донеччини: Дружківка, Маріуполь, Слов’янськ і Краматорськ. Переваги цього сервісу в тому, що до нього завантажені всі маршрути міста, як комунальні, так і маршрутні таксі. На карті можна подивитись, як проходить кожен маршрут. Але, відслідкувати наявність і місцеположення можна тільки тих машин, на яких встановлений gps і дані про які передані на сайт. То ж повною мірою цим сервісом можна скористатись тільки в Маріуполі.

Обома сервісами можна користуватись як через додатки на смартфоні, так і через сайт на комп’ютері.

Звертатись до влади

Зручна платформа Єдина система місцевих петицій надає можливість звернутись до влади з власною пропозицією і отримати офіційну відповідь у встановлені законом терміни. На Донеччині цією можливістю активно користуються Слов’янськ, Краматорськ та Маріуполь. Тільки почали освоювати Бахмут і Волноваха.

Жителі цих міст можуть створювати свої петиції з актуальних проблем та підтримувати вже створені.

Цікаво, що приєднання міста до системи є безкоштовним і, вірогідно, користування ним залежить лише від волі місцевої ради, яка має дати дозвіл на приєднання до платформи.

Окремо Дружківка для створення петицій користується іншим сервісом.

Дізнаватись про роботу закладів

В Дружківці на будівлях різних установ з’явились таблички з QR-кодом і назвою шрифтом Брайля, а до смартфону можна завантажити додаток “SMART Druzhkivka”. Скануючи код, можна дізнатись подробиці про цю установу: які послуги вона надає, режим роботи, адресу, телефон, сайт. Для людей з вадами зору є голосовий супровід. Так місто стає прозорішим та доступнішим.

Слідкувати за повітрям

Saveecobot.com – сервіс, що збирає дані про стан атмосферного повітря з кількох джерел. В Донецькій області такими джерелами є

  • Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА,
  • громадський моніторинг Eco City,
  • платформи luftdaten.info та
  • Save Dnipro.

Сервіс у режимі реального часу демонструє стан повітря на кожній точці, де встановлено датчик і навіть попереджає про небезпеку для здоров’я.

На даний момент можна відслідковувати рівень забруднення атмосферного повітря у містах: Святогірськ, Миколаївка (та сусідніх Райгородку і Донецькому), Слов’янськ, Соледар, Бахмут, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка, Торецьк, Світлодарськ, Покровськ, Курахове і Маріуполь.

Олена Костенко. “Донеччина. ЗмІнИ”


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies