На Вінниччині відкрито перший в регіоні гуманітарний хаб для луганчан

Гуманітарний хаб «Луганщина моя» у Вінниці – це осередок для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, які евакуювалися з Луганської області та оселилися у Вінницькій області. А також – це простір, де люди зможуть отримати консультації спеціалістів та поспілкуватися один з одним.


На даний час майже вся територія Луганської області тимчасово окупована. За підрахунками обласної військової адміністрації, свої домівки покинули майже 300 тисяч громадян.

«Наразі луганчани проживають у всіх регіонах України, які вважаються більш-менш безпечними. Тому було прийняте рішення в кожній області відкривати гуманітарні хаби задля допомоги евакуйованим», – розповів під час відкриття вінницького хабу начальник Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.

Кожним таким хабом опікується якась міська адміністрація. Але допомогу тут може отримати переселенець з будь-якої громади Луганщини, зареєстрований в даній області.

Просторо та комфортно

Відкритий декілька днів тому гуманітарний хаб у Вінниці став черговим осередком Луганщини за її межами. Координувати його роботу доручено Рубіжанській міській військовій адміністрації.

Хаб розташований у зручному з логістичної точки зору місці. До нього легко дістатись переселенцям з будь-якої точки Вінниці. Також до будівлі зможуть безперешкодно під’їжджати великі автомобілі, що привозять гуманітарні вантажі. Це просторе, добре відремонтоване приміщення, яке було виділено за сприяння голови Вінницької ОВА Сергія Борзова.

У хабі переселенці зможуть організовано отримувати гуманітарну допомогу – їжу, гігієнічні набори, ліки за потребою тощо. Вже на момент відкриття у складі було накопичено велику кількість продуктових наборів. Тож всі, хто відвідав установу, вийшов з неї не з пустими руками.

Також тут проконсультують з соціальних, юридичних питань, допоможуть відновити втрачені документи. У приміщенні розміщені комп’ютери з доступом до мережі інтернет, де мешканці громад можуть ними скористатись з особистих питань. Всі працівники гуманітарного хабу у Вінниці – це вихідці з Рубіжного.

Крім того, є можливість проконсультуватись з медичних питань – у хабі працюють сімейний лікар і медсестра. Медпрацівники надають допомогу на місці або спрямовують переселенців до вузьких спеціалістів або на діагностику. У наявності є деякі ліки.

Наразі у Вінницької області проживають понад 6 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з Луганщини. Тож відкриття гуманітарного штабу дозволить краще скоординувати роботу щодо їх підтримки та оперативно вирішувати нагальні проблеми містян.

До того ж кожен луганчанин зможе прийти сюди, щоб поспілкуватись одне з одним та отримати безкоштовну допомогу спеціаліста. Ті переселенці, які проживають не в самому місті, а у Вінницькій області, мають телефоном або за допомогою гугл-форми зареєструватись у штабі, щоб отримувати гуманітарні набори поштою.

Працюють на повну

З моменту відкриття гуманітарний хаб у Вінниці став доволі популярним місцем для переселенців з Луганщини. Люди приходять сюди з різними питаннями, звертаються за консультаціями, у тому числі – медичними.

«За перші чотири дні роботи гуманітарного штабу, який розташовано у місті Вінниця, спеціалістами видано 793 продуктові набори гуманітарної допомоги, проведено 36 консультацій з правових питань, 67 осіб наочно отримали допомогу сімейного лікаря, 9 осіб отримали консультації лікаря телефоном, 58 особам проведено вимір артеріального тиску, 1 особа отримала консультацію по щепленню», – повідомили у Рубіжанській міській військовій адміністрації.

Штаб працює за адресою: м. Вінниця, вул. Максимовича, 43б. Графік роботи: з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 15:00. Телефонний номер штабу: 098-174-95-50.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»

Фото: Луганська обласна військова адміністрація


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies