Почуйте нас! У Краматорську дискутують про реформування шкільної мережі

Замість загальноосвітніх шкіл – початкові школи, гімназії та ліцеї. Згідно з розподілом, деякі школи вже з 1 вересня припинять набирати першачків, а інші навпаки – не матимуть старших класів. Відповідну «дорожню карту» було презентовано на засіданні Краматорського виконкому 19 травня.

Така трансформація не аби як стривожила всю освітянську спільноту – вчителів, учнів та їхніх батьків. Аби пояснити концепцію шкільного реформування та відповісти на багаточисельні запитання, у Краматорську був проведений «круглий стіл». Захід відбувся в Антикризовому медіа-центрі.

В обговоренні взяли участь заступник міського голови Олена Катальнікова, секретар міської ради Ігор Сташкевич, в.о. начальника управління освіти Олена Дрига, голова Батьківської ради Олександр Іванов, директори шкіл і батьки.

Щодо передісторії: згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту», в одному навчальному загальноосвітньому закладі не може бути трьох ступенів освіти. Тобто школи мають бути поділені на початкові школи, гімназії та ліцеї. Виняток – опорні школи, в яких зберігаються всі три ланки. Остаточно трансформацію повинні завершити до 1 вересня 2024 року.

«Ми не можемо ігнорувати Закон, але в наших силах зробити цей перехід безболісним для всіх зацікавлених сторін. Тому у Краматорську не стали чекати крайнього строку, щоб не створювати хаос влітку 2024 року. Починаємо реформуватись заздалегідь, відкрито обговорюючи всі нюанси», – наголосив секретар міської ради Ігор Сташкевич.

Попередньо визначено, що опорними стануть Краматорська українська гімназія (+ школа № 19 як філія), ліцей № 8, школа № 6 (+ школа № 11 як філія) і можливо школа № 25.

У ліцеї № 4, школах № 6, 16, 25 та 22 з наступного року вже не планується набір до початкової ланки. У майбутньому вони матимуть статус “гімназія-ліцей”.

Школи № 19 і 24 не набиратимуть п’яті та десяті класи, оскільки вони стануть початковими.

План реформування шкільної мережі Краматорська

По кожній пропозиції щодо зміни статусу школи у батьків виникає безліч заперечень та зустрічних пропозицій. Не стоять осторонь і педагогічні колективи. За «круглим столом» було обговорено основні спірні питання. Спікери детально відповідали, пояснюючи позицію міської влади. Повний запис трансляції можна переглянути тут.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies