Право на голос для ВПО: можливості та ризики

В Дніпрі 24 липня відбулося публічне обговорення законопроекту, що має спростити для переселенців процедуру реєстрації задля голосування на виборах.

27 березня 2017 року 24 народні депутати України зареєстрували проект Закону № 6240 «Про внесення змін до деяких законів України (виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)».

Цей законопроект дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

Законопроектом пропонується членство у територіальній громаді визначити за виборчою адресою та встановити перелік документів, які б обґрунтовували звернення особи щодо зміни виборчої адреси. Серед документів, які громадянин може додати до заяви до Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси, є:

  • договір оренди житла;
  • довідка про взяття на облік ВПО;
  • документ, який засвідчує догляд за особою;
  • документ, що засвідчує підприємницьку діяльність в цій територіальній громаді;
  • документ, який підтверджує право власності на житло;
  • документ, що засвідчує шлюб або родинні відносини з людиною, яка зареєстрована у цій територіальній громаді.

Станом на 27 червня 2017 року, за даними Мінсоцполітики, в Україні налічується 1 584 859 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Таким чином, 4% українських виборців, які змушені були покинути власні домівки через зовнішню військову агресію, не мають можливості повноцінно реалізувати свої політичні права. Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи вже три роки не можуть голосувати на місцевих та на парламентських виборах в одномандатних округах.

За словами старшого координатора проекту IFES Україна Надії Пашкової, законопроект повинен забезпечити права переселенців на виборах 2019. Експерт з виборчого законодавства, виконавчий директор Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва нагадала, що відповідні зміни в законодавство хотіли внести ще в 2015 році, але все ж не стали цього робити. Тетяна Дурнєва розповіла про дослідження у фокус-групах за участю ВПО з питанням «Чому Ви не змінюєте реєстрацію в паспорті?».

«Серед загальних причин переселенці називали наявність ментального зв`язку з вимушено покинутим місцем проживання, меншу вірогідність втрати майна на окупованих та непідконтрольних територіях, більший ризик при перетині лінії зіткнення, відсутність можливості отримати нову реєстрацію», – зазначила експертка.

На сьогоднішній же день більшість переселенців навряд чи повернеться назад навіть в середньостроковій перспективі. Таким чином, вони вже стали повноправними членами нових громад. Разом з тим багато хто з них не має реєстрації на нових місцях проживання (вони орендують житло) і через це не можуть голосувати. Експерт впевнена, що виборчі права ВПО потребують захисту, і новий законопроект допоможе це зробити.

Десятки представників громадських організацій Дніпра взяли участь в обговоренні. Вони виявляли побоювання, що спрощена процедура реєстрації може бути використана непорядними політиками, які будуть привозити в невеликі населені пункти свою «групу виборців», чиє голосування може стати вирішальним. Ці побоювання спробував розвіяти аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, який відзначив, що розробниками передбачена норма, покликана перешкодити зловживанням — міняти адресу для голосування можна буде не частіше, ніж раз в 180 днів.

Учасники заходу зійшлися на думці, що виборче законодавство потребує модернізації в зв’язку з військовими діями на Сході України, причому зміни повинні вноситися як можна швидше — до чергових виборів залишилося не так-то багато часу.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies