Райгородок приєднався до Миколаївської громади

Миколаївська міська громада стала більшою – до неї приєднався сусідній Райгородок. Територія та населення міської громади збільшилось, з’явились нові перспективи та можливості розвитку.

Жити разом, а не окремо

Райгородоцька селищна громада від самого початку за перспективним планом мала увійти до складу Миколаївської міської громади, яка була створена в грудні 2016 року. Але певний час у спроможному Райгородку велись дискусії про створення своєї селищної громади, окремо від міста.

Коли в травні поточного року Кабмін своїм рішенням зафіксував остаточний варіант Перспективного плану та формат об’єднаних громад, на вибори в жовтні 2020 року селище пішло вже у складі Миколаївської міської громади.

Після приєднання чотирьох сіл Райгородоцької селищної громади територія  Миколаївської міської громади збільшилась більше ніж у два рази. Тепер у громади вже 37 тисяч гектарів земель. Збільшилась і чисельність населених пунктів. У складі Миколаївської громади 15 населених пунктів. З центром у місті Миколаївка спільне життя вибудовують два селища – Райгородок та  Донецьке, а також 12 сіл.

Точки росту для економіки

«Це дає надію на перспективу розвитку. Збільшення кількості земель буде достатньо, щоб наповнювати дохідну частину бюджету та розвивати територію усієї громади», – зазначає міський голова Олександр Гадяцький.

Окрім земель, громада має потужний промисловий потенціал. Найбільше підприємство на території Миколаївської громади – Слов’янська ТЕС. На території Райгородоцької громади – соляний завод, «Вода Донбасу» та інші підприємства. Діють 37 фермерських господарств.

«Точки росту – ті надра, які знаходяться на території громади. Поклади крейди, солі дають впевненість, що розвиток буде йти і по промисловій лінії. Можливе створення підприємств для виробництва соди кальцинованої, збільшення видобутку і випуску харчової солі», – розмірковує Олександр Гадяцький.

Слов’янська ТЕС – найбільше підприємство на території Миколаївської громади

Правий берез Дінця

Миколаївська громада значною мірою простягається у Придінцевій зоні.  Розвиток туризму та місць відпочинку – це також надія на майбутнє, сподівається міський голова.

Уздовж Сіверського Дінця відомі такі зони рекреації, як у Брусіно, Щурово, Святогірську. Це лівий берег річки. А правий берег майже не займаний для туризму. Це територія від села Маяки Святогірської громади до Кривої Луки Лиманської громади.

П’ять кілометрів дороги

Серед проблем у Миколаївській громаді в новому форматі – відсутність прямого транспортного сполучення між Миколаївкою та Райгородком. Відкладати на другий план цю проблему не можна, упевнені в міській раді.

У перехідний період налагодять сполучення через трасу Київ-Довжанський, а в перспективі планують будівництво дороги. Своїми силами громада такий обсяг не потягне, спочатку взагалі підрахують вартість проєкту. Це недешево, але дорога потрібна.

Існують складнощі в частині проходження прямого сполучення через річку Казенний Торець та канал для скидання зі ставка охолоджувача. Потрібно будувати два або три мостові переходи, це потягне подорожчання.

Миколаївський міський голова Олександр Гадяцький

«Перспектива розвитку Миколаївки з її спортивною, культурною, промисловою інфраструктурою та Райгородка, який має динамічну складову щодо розвитку промисловості та культурної складової, – вони мають бути з’єднані. Чотири-п’ять кілометрів прямого сполучення дадуть  сильний поштовх для розвитку усієї громади», – упевнений Олександр Гадяцький.

Ольга Нікуліна, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Прегелянути коментарі (1)

Цей сайт використовує cookies